Göçmen ve mültecilerin Batı Avrupa'ya akını Balkanlar'da çetin kış koşulları bastırmadan önce sürüyor. Yunan adalarının ardından Makedonya sınırındaki Yunan sınır kapısı İdomeni köyüne hergün küçük gruplar halinde binlerce göçmen ulaşıyor.

Çoğunluğu Suriyeli mülteci ve göçmenlerin Avrupa'ya seyahati devam ediyor. Balkanlarda son günlerde etkili olan yağmurun ardından havaların soğuması ve çetin kış aylarının yaklaşıyor olması mültecilerin Avrupa yolculuğunda aceleci davranmalarına sebep oluyor.

Yunan adalarından Makedonya sınırındaki Yunan köyü İdomeni'ye hergün binlerce göçmen ulaşıyor. Selanik'ten İdomeni köyüne otobüs, tren, taksi ve yürüyerek ulaşan mülteciler, buradan yanlarına aldıkları birkaç parça eşya ile Makedonya'ya geçiyor. Sırbistan'a doğru süren geçişlerde kadın, genç ve özellikle çocukların fazlalığı dikkat çekiyor.

KIŞ BASTIRMADAN GEÇİŞLER ARTACAK

Mültecilerin Yunanistan Makedonya sınırındaki İdomeni köyüne ve oradan Makedonya-Sırbistan-Macaristan ve son varış noktalarına doğru yolculukları devam ediyor. Balkanlar'da çetin kış koşullarına yakalanmaktan korkan mültecilerin Avrupa'ya geçmek için aceleci davrandıkları öğrenildi.

Gelecek haftalarda, Avrupa'ya geçişlerde ise büyük artış olması bekleniyor. Mültecilerin aceleci davranmalarında bir diğer etkenin de Macaristan yetkililerinin gelecek haftadan itibaren ülkeye yasadışı yoldan girenlere yönelik tutuklama ve jiletli tel hattını genişletme çalışamaları gibi daha katı kuralların hayata geçirecek olmaları olduğu ifade ediliyor.

Göçmen ve mültecilerin soğuktan etkilenmemeleri için hazırlık yapan Yunan yetkililer, daha şimdiden Selanik ve Makedonya sınırına yakın demiryolunun geçtiği bölgelerde 20 konteyner ev hazırladı. Önümüzdeki günlerde adalardan Atina'ya taşınan mültecilerin doğrudan Selanik'e getirilebilecekleri de gelen bilgiler arasında.

MÜLTECİLERE ALTERNATİF GÜZERGAH

Öte yandan, Makedonya-Sırbistan-Macaristan hattında özellikle Macaristan'ın koşulları sıkılaştırması üzerine alternatif Avrupa yolunun Makedonya-Sırbistan-Bosna-Hırvatistan-Slovenya hattına kayması bekleniyor.