Adana'da geçen yıl silah taşırken durdurulan MİT TIR'larının görüntülerini yayınlayan Cumhuriyet gazetesi ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a yönelik Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sözleri hakkında Avrupa Parlamentosu'nun Sosyalist Grubu çok sert bir açıklama yayınladı.

AP'nin en büyük ikinci grubu olan Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella, Türkiye'de medya ve ifade özgürlüğü üzerinde giderek artan boğucu baskıyı ‘mümkün olan en sert şekilde' kınadıklarını açıkladı. Sosyalist Grup'un Erdoğan'ın ve hükümetin gazetecilere yönelik tehditlerinden derin kaygı duyduğu belirtilen açıklamada, Can Dündar için ‘ömür boyu hapis cezası' istemiyle dava açılması da ‘kabul edilemez' olarak nitelendirildi. Özellikle seçimlere günler kala basın ve ifade özgürlüklerine saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Pittela, “Türkiye'nin AB yürüyüşüne yönelik samimi ve güçlü desteğimizi tekrarlıyoruz. Ancak Türk toplumu tarafından paylaşılan temel demokratik değerlerinden vazgeçemeyiz.” ifadelerini kullandı.

PİRİ: BASKI DERHÂL SON BULMALI

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü ve Hollandalı Sosyalist Milletvekili Kati Piri ise “Türk hükümeti ve hukuk sistemi gazetecilere baskı yapmaya derhâl son vermeli.” açıklamasını yaptı. Dündar'a iki müebbet ve 42 yıl hapis istemiyle dava açılmasını “saçma ve çok endişe verici bir gelişme” şeklinde değerlendiren Piri, “hukuk sisteminin yönetimden bağımsız çalışması ve basın özgürlüğü ile basının halkı bilgilendirme görevini desteklemesi gerektiğini” vurguladı. Piri, “Özellikle de seçim süreçlerinde, seçmenlerin bilgiye ulaşabilmeleri hayatî önemde.” ifadelerini kullandı. İleriye dönük iyimser tahminlerde bulunan Sosyalist vekil, mücadeleci Türk sivil toplumunun gerçek bir demokrasiyi yeniden canlandırmak için değerli bir tartışma ortamı temin edeceğine güvendiğini belirtti.