Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (ETC) raporuna göre Rusya’dan Avrupa’ya giden Rus turist sayısı, 2015’in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 civarında azaldı. Rusların Avrupa seyahatlerini azaltmasında ekonomik durgunluk, rublenin zayıflaması ve uluslar arası tansiyonun yüksek olması etkili oldu. ETC’nin raporuna göre sadece Romanya ve Karadağ’a giden Rus turist sayısında artış yaşandı.

Ukrayna krizi, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ve rublede devalüasyon nedeni ile zor günler yaşayan Rusya’dan tatil amaçlı yurt dışı çıkışların 2015’de yüzde 40 civarında azalması bekleniyor. Rusya Tur Operatörleri Birliği verilerine göre, 2014’de 18 milyon kişi tatil için yurt dışına çıkarken, bu rakam 2015’de 10 milyonda kalabilir.

Türkiye’ye giden Rus turist sayısında da gerileme sürüyor. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) verilerine göre Antalya’ya giden Rus turist sayısı ilk çeyrekte yüzde 47 geriledi.

Rusya’dan Türkiye’ye giden Rus turistlerin 2015’de yüzde 25 civarında azalması bekleniyor. Türkiye’ye seyahat eden Rus turist sayısı geçen yıl yüzde 4,7 artarak 4,5 milyonla rekor kırmıştı.

Rusların yurt dışında birinci destinasyon olarak seçtikleri Türkiye’ye gidişlerin de azalacağı tahmin ediliyor. Sektör temsilcilerine göre Türkiye’ye gidecek Rus turist sayısı 2015’de 1 milyon civarında azalabilir. Rus turist sayısında muhtemel düşüşün doğrudan ekonomik kaybı 1 milyar dolar, dolaylı kaybı da 3-4 milyar doları bulabilir.