Avustralya 12 bin Suriyeli sığınmacıyı ülkesine alacağını açıkladı. Hükümetin aldığı bir diğer karara göre, Avustralya savaş uçakları IŞİD'e karşı hava saldırılarına katılacak. 12 bin kişilik Suriyeli sığınmacılar, bu yıl içinde Avustralya’ya kalıcı olarak yerleşebilecek.

Federal Başbakan Tony Abbott, Suriyeli sığınmacıların daha çok savaştan en fazla etkilenen, kadın çocuk ve aileler arasından seçileceğini de belirtti. Abbott konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hükümetimiz kısa bir süre içinde bölgeye Avustralyalı görevlileri gönderecek. Bu görevliler bölgedeki BM (Birleşmiş Milletler) yetkilileriyle işbirliği yaparak, Avustralya’ya alınacak olan Suriyeli sığınmacıların seçimini yapacak.” dedi.

Abbott ayrıca, Avustralya’ya alınacak olan Suriyeli sığınmacıların geçmişlerinin araştırılacağını ve toplum güvenliği için tehlike oluşturup oluşturmadıklarının belirleneceğini de ifade etti. Amaçlarının 'insanlık yardımı' olduğunu söyleyen Abbott, seçimi yaparken tedbiri de elden bırakmayacalarını aktararak, "Böylesi bir insanlık krizinde üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. Ancak bu ülkenin başbakanı olarak toplum güvenliğimizin gerektirdiği ulusal çıkarlarımızı da daima göz önünde bulundurmak zorundayız." dedi.

Avustralya, 12 bin Suriyeli sığınmacıları kapılarını aralamanın dışında, evlerinden ve yurtlarından ayrılmak zorunda kalan 240 bin sığımacıya 44 milyon dolarlık ilave bir yardım sözü verdi. Söz konusu yardım battaniye, gıda ve diğer acil ihtiyaçlar için kullanılacak. Böylece sığınmacıları ülkesini açan Türkiye gibi ülkelerin üzerindeki ağır yük bir nebze de olsa hafifletilmiş olacak.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julia Bishop, 44 milyon dolarlık ilave yardımla, Avustralya’nın Suriye krizindeki toplam yardımının 230 milyon dolara ulaşacağını açıkladı. Bishop, "Bu son katkılarla Avustralya, parasal katkının dışında doğrudan yardım konusunda da lider ülkelerden birisi konumuna gelmiş oldu. Bu şekilde sığınmacıları ülkesine alan komşu ülkelerin üzerindeki baskıyı da bir nebze olsun azaltmış olduk." dedi.

Başbakan Tony Abbott, Avustralya’nın, Amerika’nın Suriye’de IŞİD'i hedef alan hava saldırılarına kendi uçaklarıyla katılacağını da ilan ederek, “IŞİD tamamen yok edilinceye kadar Ortadoğu bölgesi istikrara kavuşamayacak; ölüm, acı ve işkenceler son bulmayacak.” dedi.

Abbott ayrıca, IŞİD'in Suriye’de yenilmedikçe, Irak’ta ortadan kaldırılamayacağını ifade etti. Avustraya bu amaçla bölgede IŞİD'e karşı hava operasyonları düzenleyen koalisyon ülkeleri Amerika, Türkiye, Kanada ve bazı Arap ülkeleri ile de bir araya gelecek.

Abbott açıklamasında, Avustralya savaş uçaklarının Suriye’deki hava akınlarına birkaç gün içinde katılabileceğini ifade etti. Avustralya Savunma Kuvvetleri Başkanı Mark Binskin ise operasyonların bir hafta içinde başlayacağını aktardı.

Avustralya Başbakanı Abbott, ülkenin Suriye’de olası bir kara harekatına katılıp katılmayacağı konusundaki soruları cevapsız bırakarak, “Bu konularda şu ana herhangi bir spekülasyona girilmesini uygun bulmuyorum.” demekle yetindi.

Avustralya’da iktidarda bulunan Koalisyon Hükümeti Bakanlar kurulunda bugün, Göçmen Bakanı Peter Dutton’un Cenova’da Avrupalı yetkililerle yaptığı görüşme raporunu değerlendirmelerinin ardından, ülkenin Suriyeli sığınmacılar ve hava saldırılarına katılması konusunda anlaşmaya varıldı.

Avustralya’nın yıllık sığınması kotasının üstüne 12 bin kişilik Suriyeli mültecinin ilave edilmesiyle Abbott’un birkaç gün önce, “Avustralya zaten her yıl yeterli sayıda sığınmacıyı ülkesine alıyor.” ifadeleriyle açıkladığı kanaatini değiştirmesine neden oldu.

Abbott hükümeti 2015 yılında 13 bin 750 sığınmacı kotası ilan etmişti. Bu rakamın 2019 yılında 18 bin 750'ye yükseltilmesi planlanıyordu.