Avustralya Anamuhalefet İşçi Partisi Lideri Bill Shorten, Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkilerin Çanakkale Savaşı dolayısıyla düzenlenen törenlerin ötesinde olması gerektiğini belirtti.

Avustralya Anamuhalefet İşçi Partisi Lideri Bill Shorten, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel bir röportaj vererek Çanakkale Savaşları hakkında açıklamalarda bulundu. Çanakkale Savaşı gibi tarihin akışını değiştiren önemli bir olayı anmak için her zaman daha fazlasının yapılabileceğini söyleyen Shorten, Türkiye ve Avustralya arasındaki yakınlığın, anma törenlerinin ötesine taşınabileceğini vurguladı. Anamuhalefet lideri, "Hükümetler ve hükümet dışı sivil kurumlar arasında işbirliklerinin kurulmasını görmek isterim. Buna bağlı olarak işadamlarının bağlantıları sağlanabilir. Kültürler arası değişim programları olabilir." dedi.

Cihan'a verdiği röportajda Shorten, Avustralya’daki Türk toplumundan da övgüyle bahsetti. Shorten, Türklerin Avustralya’daki en iyi organize olmuş göçmen toplumlardan birisi olduğunu belirtti.
Avustralyalıların Atatürk’ün sözlerini ezbere bildiğini söyleyen Shorten, "Atatürk’ün 1920’de Avustralyalı annelere, onların evlatlarının Türkiye’de sonsuza kadar kendi evlatları olarak muamele göreceklerine dair verdiği o müthiş sözlerini çok iyi biliyorlar. Ben şahsen Atatürk’ün büyük hayranlarından birisiyim." dedi.

POLİTİKACILARIN BAŞARISIZLIĞI, SAVAŞA NEDEN OLUYOR

Savaşın insanlık tarihindeki yıkıcı etkisinin çok büyük olduğunu belirten Avustralya Federal İşçi Partisi Lideri Shorten, "Savaştan çıkarılabilecek tek sonuç politikacıların başarısızlığıdır." diyerek, savaşların önlenmesinde siyasilerin üzerine düşeni yapamadıklarını ifade etti.

Birinci Dünya Savaşı ve bu kapsamdaki Çanakkale Savaşları'nın kaçınılmaz olduğu fikrine katılmadığını söyleyen Shorten, Avustralya’yı başka hiçbir şeyin bu savaş kadar etkilemediğini aktardı.

"Savaştan alınabilecek tek ders, barışın kıymetidir." diyen Shorten, kendi akrabalarının arasında da savaşta hayatını kaybedenlerin olduğuna dikkat çekti. Anamuhalefet lideri, "Bir kuzenimin amcasıyla görüştüm. Ona bu hafta Çanakkale’ye gideceğimi söyledim. Onun amcası ve dayısı Gelibolu’ya giden iki Avustralyalı asker. İkisi de geri dönemediler. Birisi savaşın ilk günü, diğeri de savaş sona ermeden bir hafta önce hayatlarını kaybetti."
Akrabalarından Çanakkale savaşı dolayısıyla aileleri dağılanlar olduğunu ifade eden Shorten, "Ama başka binlercesi de var. 8 bin 150 Avustralyalının hayatlarını kaybettiğini düşünün bir de. Türklerin tarafında da on binlerce insan hayatlarını kaybetti." dedi.

Shorten ayrıca, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale ve diğer cephelerdeki ağır kayıplar nedeniyle, aradan geçen yüzyıla rağmen, hem Avustralya hem de Türkiye’deki son iki neslin bu savaşın etkilerini doğrudan ve dolaylı olarak halen yaşadıklarını söyledi.