Melbourne’un güney kesimindeki Dandenong Belediye Meclisi başörtülü kadınlara destek olmak ve farkındalık oluşturmak için, farklı din ve kültürlerden kadınlara bir gün için 3 saat boyunca başörtüsü takmaları ve sokakta bu şekilde dolaşmaları konusunda çağrı yaptı. Dandenong Belediye Meclisi tarafından yapılan açıklamada bu kararla, Ulusal Gençlik Haftası kapsamında Avustralyalılara önemli bir sosyal deneyim kazandırmak istedikleri belirtildi.

Uygulama kapsamında, Dandenong Bölgesi’ndeki İslam’ı okullardan birisi olan Minaret Koleji’nde bir enformasyon merkezi oluşturuldu. Müslüman olmayan ve başörtüsü takan kadınlar burada düzenlenen bir programda deneyimlerini paylaşabilecekler. Programda, daha sonra kamuoyunun bilgilendirilmesi ve eğitim amaçlı olarak video kamerayla da görüntü kaydı yapılacak.

'MÜSLÜMAN OLMAYANLARA FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI VERİYORUZ'

Öte yandan, Dandenong Belediye Meclisi’nin bu girişimini, Kamu Olayları Enstitüsü Direktörü John Roskam eleştirdiğini bildirdi. İslami Dostluk Birliği Başkanı Keysal Trad ise Müslüman kadınların başörtüsü nedeniyle toplum içinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, “Kadınların başlarını örtmeleri dinimizin icabıdır. Bu bir Müslüman kadının, 'ben bir Müslümanım' demesidir ve hakkıdır.” dedi.

Trad ayrıca, projenin bazı kesimler tarafından eleştirilmesine atıfta bulunarak, “Projeyi eleştirenler olabilir. Ancak bu projeyle pozitif bir şekilde, Müslüman olmayanlara, hayatı farklı bir bakış açısıyla görme imkanını vermiş oluyoruz.” dedi.

Bu arada ismini belirtmeyen bir Minaret Koleji sözcüsü, başörtünün, Müslüman olmayanlar için çok farklı bir deneyim olduğunu belirterek, “Bu tür deneyimlerle farklılıkları kucaklayabilir ve bunu başkalarıyla paylaşabiliriz.” dedi.

Dandenong Belediye Meclisi daha önce de belediyeye ait topluma açık havuzlarda, Müslüman kadınlara özel saatler ayırmasıyla gündeme gelmişti. Proje kapsamında başörtüsü takan Müslüman olmayan kadınlar için Dandenong Kütüphanesi’nin önünde bir program düzenlendi.