Avustralya Federal Eğitim Bakanı Christopher Pyne, çocuğu devlet okullarına okuyan zengin ailelerden ücret alınması gerektiği yönünde açıklamada bulundu.

Avustralya Eğitim Bakanı'nın, devlet okuluna çocuğunu gönderen zengin ailelerden ücret alınması yönündeki açıklamalarından sonra Pyne'a cevap Avustralya’nın Queensland Eyaleti Öğretmenler Sendikası'ndan geldi. Sendika devlet okullarına giden hiçbir Avustralyalı öğrenciden herhangi bir ücret alınmaması ve bütün eğitimin ücretsiz olması gerektiğini belirtti. Sendika Başkanı Kevin Bates, “Hükümet okullarının finanse etmek Avustralyalı ailelerin vazifesi değildir.” eleştirisinde bulundu.

Bates sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitim kamu yararı için yapılır ve kamu eğitiminin ücretini hükümetlerin ödemesi gerekir. Bizim görüşümüze göre, devlet okullarına çocuklarını gönderen ailelerden ücret talep etmek, toplumumuz tarafından da kuvvetle reddedilecektir."

Öte yandan Federal Başbakan Tony Abbott, devlet okulları için ailelerden ücret talep edilip edilmemesine ya da ücret miktarına eyalet hükümetlerinin karar vereceğini kaydetti.