Avustralya’da, Yeni Güney Galler Eyaleti yerel idarelerinin hesaplarının incelendiği raporda, eyaletteki 152 belediyenin 101'inin bütçelerinde açık olduğu ortaya çıktı. Bir önceki seneye göre 13 belediyede daha tespit edilen bütçe açığı raporu sonrası Eyalet hükümeti, belediyelere uyarı gönderdi.

Yeni Güney Galler Eyaleti Yerel İdareler Bakanı Paul Toole, Eyalet Başbakanı Mike Baird’in bazı belediyeleri birleştirerek, belediye sayısını azaltması planının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bakan Toole ayrıca, belediye sakinlerine seslenerek, “Belediyelere ödediğiniz vergilerin takipçisi olun ve size verilen hizmetleri sorgulayın.” dedi.

Rapora göre bir yılda 21 şikayet alan Southern Highlands Belediyesi en fazla şikayet edilen belediye oldu. Wingecaribee Belediyesi ise yapılan uygulamalar ve maliyetler nedeniyle şikayet edenlere toplam 173 bin dolar ödemek zorunda kaldı.

Eyalette en fazla yıllık ev vergisini 1663 dolar ile Brewarrina Shire Belediyesi alıyor. Eyaletin kuzey batısında ise bu ücret 131 dolara kadar düşüyor.