Avustralya'da çocuklara ebeveynlerinin izni dışında alkol verenlere ağır cezalar getiriliyor. Bu hafta Batı Avustralya Eyalet Parlamentosu'nda oylanacak olan yeni kanuna göre, çocuklara alkol verenlere 10 bin dolara kadar para cezası verilecek.

Batı Avustralya’da 18 yaşın altındakilere alkol verilmesi yasak olduğu biliniyor. Yeni kanunla ticari kurumların dışındaki her yerde aynı kanun geçerli hale geliyor.

Gençlerin alkole karşı korunmasını amaçlayan McCusker Merkezi Sözcüsü Mike Daube, kanun teklifini uzun zamandır beklediklerini belirterek, “Bu çok önemli bir kanun ve ailelere, çocuklara önemli bir mesaj içeriyor. Böylece yaşı ne olursa olsun hiçbir çocuğa alkol servisi yapılamayacak.” dedi.

Bu tür kanunlara kişisel özgürlüğe engel ve müdahaleci devlet anlayışı eleştirisiyle yaklaşılmasını doğru bulmadığını belirten Daube, “Devletin görevi güvenli gıda, su ve güvenli yollar temin etmektir. Alkollü sürücülerin engellenmesi de bu kapsamda değerlendirilir. Toplumumuz, alkolle ilgili büyük bir endişe taşıyor ve bu düzenlemeye büyük bir destek veriyor.” dedi.

Batı Avustralya’da 2013 yılında aynı kanun için bir Parlamento oylaması yapılmış, ancak kanun maddesi reddedilmişti. Kanun teklifinin hazırlanmasında, Samantha Menezes isimli bir annenin başlattığı kampanya ve topladığı 6 bin imza etkili oldu.