Avustralya Medikal Birliği Komisyonu ülkede günden güne artış gösteren estetik amaçlı ameliyatların önünü alabilmek için süreci zorlaştırma kararı aldı.

Estetik ameliyat kararı alan Avustralyalılar, ameliyata girmeden önce en az 7 gün düşünmek durumunda kalacaklar. 18 yaşın altındakiler ise ameliyat öncesi psikologlardan zihnen sağlıklı olduklarını belirten rapor almak zorunda kalacaklar. Bunun dışında, 18 yaşın altında olanlar psikologlardan sağlık raporu alsalar bile ameliyat için en az 3 ay beklemek zorunda kalacaklar. Amaç, gençlere kendileri için neyin daha iyi olduğunu anlamaları için fırsat vermek.

Ayrıca ameliyat öncesi kişilerin olası sağlık zararları konusunda çok daha derin bir şekilde bilgilendirilmeleri sağlanacak. Ameliyatı yapacak olan doktorlara da daha ağır sorumluluklar yüklenecek. Esetik amaçlı ameliyatlar arasında göğüs ve burun estetiği ile yüz gerdirme ve yağ aldırma gibi ameliyatlar öne çıkıyor.

Avustralya’da her yıl, estetik amaçlı ameliyat ve tedaviler için yaklaşık bir milyar dolar harcanıyor. Ülkede her yıl yaklaşık 8 bin göğüs ameliyatı yapılıyor. Her yıl 30 bin Avustralyalı da vücutlarından ameliyatla yağ aldırıyorlar .

Niyetlerinin toplum sağlığını korumak olduğunu belirten Avustralya Medikal Konseyi Başkanı Dr Joanna Flynn, “Doktorların üzerine lüzumsuz bürokratik yük oluşturmadan, halk sağlığı için yapılabilecek her şeyi yapmayı amaçlıyoruz.” dedi. Karardan etkilenecek taraflar 29 Mayıs'a kadar konuyla ilgili görüşlerini bildirebilecek.