Victoria Eyalet Başbakanı Daniel Andrews’a, Türk asıllı Küçük İşletmeler Bakanı Adem Somyürek’in istifa etmesine neden olan çalışanlara kötü muamele skandalının ardından, hükümetin bütün bakanlık ofislerinde benzer bir soruşturma yapması yönünde tavsiyede bulunuldu. İstifa sonrasında, politik hayatına İşçi Partisi Milletvekili olarak devam eden Somyürek, masum olduğunu belirterek, İşçi Partisi içindeki fraksiyonların oyununa geldiğini ifade etti. Kendisinin de yıllarca fabrikalarda çalışan bir Türk göçmenin oğlu olduğunu belirten Somyürek, “Babam yıllarca fabrika işçisi olarak çalıştı ve bazen kötü muamele gördü. Ben çalışanlarıma daima saygıyla yaklaştım.” dedi.

Victoria Eyaleti’nde iktidarda bulunan İşçi Partisi kabinesinde, Küçük İşletmeler Bakanı olarak görev alan Türk asıllı politikacı Somyürek, ofisinde çalışanlara kötü muamele ettiği suçlamasından iki hafta sonra istifa etmek zorunda kalmış, bu da İşçi Partisi’ni sarsmıştı.

Somyürek ve ofisinde çalışan personelle yapılan görüşmelerde, Adem Somyürek’in bürosunda profesyonel bir çalışma atmosferinin olduğu; ancak tecrübesizlik nedeniyle belirli alanların geliştirilmesine ihtiyaç olduğu tesbitinde bulunuldu.

Araştırma komisyonu, politikacıların ofislerinde performans ölçümü, yetenekli personelin tespit ve ödüllendirilerek önlerinin açılması konularında eksiklikler yaşandığını, bunun da hükümet politikalarının halka yansıtılması noktasında performansı düşürdüğünü belirtti.

Adem Somyürek’in yerine Philip Dalidakis, Küçük İşletmeler Bakanı oldu. Somyürek’i şikayet eden ofis çalışanı Dimity Paul’ün ise Eyalet Başbakanı’nın kendi ofisinde yeni işine başladığı bildirildi.