Avustralya’ya gelen her bir sığınmacının, ülkeye yaklaşık yarım milyon dolara mal olduğu ortaya çıktı.

Avustralya’nın botlarla gelen sığınmacıları ısrarla geri döndürmeye çalışmasının arkasındaki sır perdesi aralanmaya başladı. Yapılan bir araştırmaya göre 2013-2017 yılları arasındaki 4 yıllık dönem için sığınmacılarla ilgili 9,5 milyar dolarlık bir harcama yapılacağı hesaplandı. Mültecilerin sayısı esas alındığında yasadışı gelen her bir sığınmacının ülkeye yarım milyon dolara patladığı belirtildi. Son zamanlarda ise sığınmacı botlarının durdurulmasıyla söz konusu maliyetin büyük ölçüde aşağıya çekilmiş olduğu ifade edildi.

Federal hükümetin sığınmacı botlarını geri döndürmesi, insan hakları ve sivil toplum kuruluşları tarafından ağır şekilde eleştirildi.

Sığınmacıların Avustralya’ya olan maliyetiyle ilgili bir diğer sorunu ise yurt dışında Avustralya tarafından işletilen mülteci kampları oluşturuyor. Zira, Sığınmacılar Konseyi’nin yaptığı açıklamaya göre, ülkeye gelen sığınmacıların işlemlerini yurt dışındaki başka ülkelerin topraklarında gerçekleştirmek Avustralya’ya normalden 5 kat daha fazlaya mal oluyor.

Öte yandan, yasadışı yollarla ülkeye gelmenin cazibesini ortadan kaldırmak için sığınmacıların mülteci kamplarına koyulduğu belirtiliyor.