Avustralya’dan Vietnam’a ihraç edilen büyük baş hayvanlara mezbahalarda yapılan muamele, Avustralyalı hayvanseverler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. İddialara göre Vietnamlılar büyük baş hayvanları kesmek yerine kafalarına balyozla vurarak öldürüyor.

Animals Australia isimli hayvan hakları derneği tarafından elde edilen görüntülerde, ellerinde balyoz olan kişilerin hayvanların kafalarına vurarak onları öldürdüğü görülüyor.

Vietnam her yıl Avustralya’dan yaklaşık 180 bin canlı hayvan ithal ediyor. Vietnam bu sayıyla Avustralya’nın en büyük ikinci canlı hayvan alıcısı konumunda.

Daha önce Endonezya’da hayvanların mezbahalarda eziyet edilerek öldürülmesi nedeniyle Avustralya, Endonezya’ya olan canlı hayvan satışını durdurmuş, zarara uğrayan Avustralyalı ihracatçılar da hükümetin kararına tepki göstermişlerdi.

Öte yandan, bu durumu göz önüne alan hükümet yetkilileri, önceki dönem yapılan hataya düşmeyeceklerini belirtti. Nitekim konuyla ilgili haberlerin ardından Avustralya Federal hükümeti adına bir açıklama yapan Hazine Bakanı Joe Hockey, olayı eleştirmekle birlikte, “Aşırı bir tepki göstermeyi düşünmüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Vietnam’da özellikle büyük baş hayvanların kafalarına balyozla vurularak öldürülmeleri uzun yıllardan bu yana uygulanan bir yöntem. Vietnamlılar bu konudaki eleştirilere, balyozla hayvan öldürmenin gelenekleri olduğunu belirterek cevap veriyor.