Avustralya'dan Irak’a giderek buradaki Kürtler ile IŞİD’e karşı savaşan eski Kuzey Toprakları İşçi Partisi lideri Matthew Gardiner, ülkeye döndüğünde tutuklandı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop’un yayınladığı bir bildiriyle, vatandaşlarının bu bölgeye gitmesini kanunen yasaklamıştı. Bu yılın başında 43 yaşındaki Gardiner, Irak’a savaşmaya gitmişti. Pazar sabahı, Ortadoğu’dan İsveç’e ve oradan da Singapur’a indikten sonra, Avustralya’nın kuzeyindeki Darwin Havaalanı’ndan ülkeye giriş yapan Gardiner, polis tarafından tutuklandı.

Avustralya Federal Polis Teşkilatı, Gardiner’in Irak’ta savaşması konusunun hala soruşturma kapsamında olduğunu ve açıklama yapamayacaklarını belirtti.

Kuzey Toprakları İşçi Partisi tarafından yapılan yazılı bir açıklamada ise, İşçi Partisi eski liderinin, Irak’a savaşmaya gitmesinin ardından parti liderliğinden ayrıldığı ve üyeliğinin de iptal edildiği belirtildi.

İçişleri Bakanı George Brandis daha önce konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Kürtlerle Avustralya ordusu ortak düşmana sahip olsalar bile, Avustralyalıların, Suriye ve Irak’taki silahlı gruplarda yer almalarının yasa dışı olduğunu açıklamıştı. Brandis, “Eğer yurt dışındaki çatışmalara yasa dışı olarak katılırsanız, Avustralya’ya dönüşünüzde, ömür boyu hapis cezasına kadar varabilecek bir ceza alabilirsiniz.” duyurusunu yapmıştı.

Avustralyalıların yurtdışında çatışmalara katılmalarını istemediklerini belirten Brandis, “Yurt dışındaki çatışmalara katılarak doğru olan şeyi yaptığını düşünen Avustralyalılar olduğunu biliyoruz. Ancak onların bu seçimi yüzünden, Suriye ve Irak’taki insanlar acılar yaşıyor ve bu bölgelerdeki Avustralyalıların hayatlarını tehlikeye atıyorlar." ifadelerini kullanmıştı.

Avustralyalı eski bir ordu mensubu olan Gardiner, 1990’ların başlarında ülkenin Somali’ye gönderdiği askerlerin içerisinde yer alıyordu.