Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Pam Kasırgası nedeniyle harabeye dönen Vanuatu’ya destek ziyaretinde bulundu. Bishop, kasırganın tahribatı nedeniyle zor durumda kalan ve uluslararası yardım isteyen Vanuatulu yetkililere uzun dönemli destek sözü verdi.

Askeri bir uçakla okyanus adasına giden Bishop, başkent Port Vila’daki yardım çalışmalarını denetleyerek, yeni yapılan okul ve hastanelerde yardım faaliyetlerinde bulunan Avustralyalı yardım ekiplerine ziyarette bulundu.

Vanuatu Başbakanı Joe Natuman ile de görüşen Bishop, yardım sözü verdi. Bishop, "Avustralya hızlı bir şekilde Vanuatu’nun yardımına koştu. Şu ana kadar 11’den fazla askeri uçakla acil durum personeli, yardım malzemesi gönderdik." dedi.

Vanuatu’da binlerce insan kasırga nedeniyle evsiz kaldı. Ada devletine ait 60 kadar ıssız adaya da ulaşılmaya çalışılıyor.

Avustralya askeri uçakları yardım malzemesi taşırken, Avustralya Deniz Kuvvetleri'ne ait HMAS Tobruk savaş gemisinin de arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Pazartesi günü adaya varması bekleniyor. İki adet Black Hawk askeri helikopteri ise Vanuatu’da kurtarma çalışmalarına destek oluyor.

Öte yandan Bishop, "Şu ana kadar 10 milyon dolarlık bir yardımın dışında Vanuatu vatandaşlarına iş imkanları temin etmeye çalışacağız." sözünü verdi.