Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Endonezya'da idama mahkum olan Avustralyalılar nedeniyle gerilen iki ülke ilişkilerinde tansiyonun düşürülmesi çağrısı yaptı.

Endonezya’da uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle hapiste bulunan ve bu ay içinde idam edilmeleri beklenen iki Avustralyalının affedilmesi için Avustralya Başbakanı Tony Abbott ve Dışişleri Bakanı Julie Bishop Endonezya nezdinde girişimlerde bulunmuş; ancak Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, talepleri geri çevirerek Endonezya kanunlarının bu konuda açık olduğunu bildirmişti. Avustralya Başbakanı Tony Abbott’un, 2004 yılında Endonezya’nın yaşadığı tusunami felaketi sırasında 1 milyar dolarlık insani yardımda bulunduklarını belirtmesi ise iki ülke arasındaki gergin ilişkilerin tansiyonunu daha da yükseltmişti.

Gerginleşen ilişkileri yumuşatmaya çalışan Dışişleri Bakanı Bishop ise Endonezya Başkan Yardımcısı Jusuf Kalla’yı aradığını söyledi. Bishop, "Sayın Kalla’ya Avustralya Başbakanı’nın Endonezya’ya yapılan yardımla ilgili sözlerinin iki ülke arasındaki iyi ilişkileri vurgulamak amacıyla söylenmiş olduğunu belirttim." dedi.

Bishop ayrıca, Endonezya ile Avustralya’nın uyuşturucu sorunuyla mücadele için işbirliği yapabileceğini kaydetti.