Geçtiğimiz hafta, Avustralya Meclis Başkanı Bronwyn Bishop’un 5 bin dolarlık helikopter seyahati faturası nedeniyle istifa etmek zorunda kalmasının ardından, şimdi de eski Avustralya Çevre Bakanı Tony Burke’un 12 bin dolarlık seyahat masrafı sorgulanmaya başlandı.

Ana muhalefettekki İşçi Partisi'nin, politik stratejilerinden sorumlu ve önde gelen Federal milletvekillerinden birisi olan Tony Burke, istifa etmek zorunda kalan Meclis Başkanı Bronwyn Bishop’u en ağır şekilde eleştiren politikacılar arasında yer almıştı. Bu duruma işaret eden iktidardaki Liberal Parti’nin etkili Milletvekillerinden Erice Abetz, "Milletvekili Tony Burke, şimdi kendi yaptığı usulsuz harcamaların hesabını vermeli." dedi.

Finans Departmanı'nın kayıtlarına göre eski Çevre Bakanı Burke, Şubat 2012 tarihinde Sydney şehriden Avustralya’nın orta kesimindeki Uluru’ya 12 bin dolardan fazla tutan 4 günlük bir seyahat yaptı. Eski bakan ailesini de yanında götürdüğü bu seyahatinde 12 bin dolardan fazla bir masraf yaptığını belirterek bu parayı vergiden geri aldı. Ancak yapılan incelemelerde, bu masrafın 8 bin dolardan fazla bir miktarının yanında götürdüğü aile üyelerine ait olduğu ortaya çıktı.

Şimdilerde eski Çevre Bakanı Tony Burke, 3 yıl önce yaptığı bu masrafın hesabını vermeye davet ediliyor. Eski bakanın bu seyahat sırasında yol harçlığı olarak harcadığı 1497 dolar ve 463 dolarlık araba kirası da ayrıca sorgulanıyor.

Avustralyalı bağımsız Milletvekili Andrew Wilkie, Federal Parlamento’ya çağrıda bulunarak Parlamento’daki eski-yeni bütün bakan ve senatörlerin 2010 yılından bu yana vergiden düştükleri masrafların tamamının tek tek incelenmesi için meclis araştırma komisyonunun bir an önce kurulmasını istedi.

İşçi Partili eski Bakan Tony Burke’un ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise 2012 yılında Uluru’daki Aborijin toplumunu ziyaret amacıyla yapılan seyahatin resmi bir program olduğu belirtildi.

İşçi Partisi Lideri Bil Shorten, Liberal Parti tarafından kendi parti milletvekiline karşı yapılan suçlamaları değerlendirdi. Shorten geçen hafta yolsuzluk nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Liberal Partili Meclis Başkanı Bronwyn Bishop’un durumuna dikkat çekerek, "Hükümet Meclis Başkanı’nın yolsuzlukları için 3 hafta boyunca sessiz kaldı ve insanlara konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Şimdi ise İşçi Partili milletvekillerine çamur atmaya çalışıyorlar." dedi.