Avustralya’da iktidardaki Koalisyon hükümeti rüzgar türbinlerinin çevreye zarar verdiği ve amaçlanan derecede enerji temin etmediği gerekçesiyle durdurulmasını istiyor. Bu amaçla harekete geçen Federal hükümet, rüzgar türbinleri yatırımı için oluşturulan Temiz Enerji Finansman Kurumu’na 10 milyar dolarlık rüzgar türbini projelerini durdurma emri verdi.

Avustralya Hazine Bakanı Joe Hockey ve Finans Bakanı Mathias Cormann yazılı olarak yaptıkları bildirimle, ikinci bir emre kadar rüzgar türbini inşası yapılmamasını istedi.

Federal Başbakan Tony Abbott, daha önce basına yaptığı açıklamada, “Rüzgar türbinleri çirkin görüntüleriyle görüntü kirliliğine neden oluyor. Avustralya olarak rüzgar türbinleri yerine yeni enerji teknolojilerine yatırım yapmalıyız.” ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Abbott, rüzgar türbinlerinin ekonomik olmadığını da belirterek, “Temiz Enerji Finansman Kurumu’nu ortadan kaldırmak istiyoruz. Zira bu türbinler ekonomik değil. Dolayısıyla ortadan kadırılmamaları için bir neden yok.” dedi.

Öte yandan ana muhalefet lideri Bill Shorten, “Hükümet rüzgar türbinlerinin kaldırılması konusunda politik davranıyor.” iddiasında bulundu.

Avustralya rüzgar enerjisi sektörü adına konuşan çevreci Mark Butler ise hükümetin kararının sektörde çalışan binlerce Avustralyalının iş güvencesini ortadan kaldıracağına işaret etti.

Temiz Enerji Finansman Kurumu 2012 yılında iktidarda bulunan İşçi Partili Başbakan Julia Gillard tarafından 900 milyon dolarlık bir yatırımla kuruldu. Kurum bu yatırımın yüzde 33’ünü güneş enerjisi, yüzde 30’unu enerji tasarrufu, yüzde 21’ini rüzgar enerjisi ve yüzde 16’lık kısmını da yeni enerji teknolojileri için kullandı.