Avustralya’daki sığınmacı kamplarında kalan İran vatandaşlarının, İran’a geri dönebilmesi için, Avustralya ile İran arasında görüşmeler yapılıyor.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Göçmen Bakanı Peter Dutton, bu amaçla İran Konsolosluk İşleri Direktörü Ali Chegeni liderliğindeki İranlı delegelerle Canberra’da biraraya geldi.

Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, Avustralya, İran’ın sığınmacıları geri alması karşılığında, İranlı öğrencilere Avustralya’da burs temini ve İran’a uygulanan vize sınırlamalarının yumuşatılmasını teklif ediyor.
Rakamlara göre, Avustralya sığınmacı kamplarında 446 İran vatandaşı sığınmacı var. Bunlardan bazıları iki yıldan fazla bir zamandır bu kamplarda yaşıyor. Avustralya toplumu içerisinde ise yaklaşık 450'ye yakın İranlı sığınmacı bulunuyor.

İran Avustralya vatandaşları için ziyareti sakıncalı ülkeler listesinde yer alıyor. Avustralya Dışişleri ve Ticaret Departmanı bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan Avustralyalılara kararlarını bir kere daha gözden geçirmelerini tavsiye ediyor. Sebebi ise bu ülkelerde batılıların terörist saldırıya uğrama ihtimalinin yüksek oluşu.

Tony Abbott, bu yılın başında İranlı sığınmacılarla ilgili olarak, “Eğer gerçek sığınmacılar değillerse, İran vatandaşlarının yeri İran’dır.” demişti.

Bu arada Uluslararası İnsan Hakları Kurumu tarafından yapılan açıklamada, sığınmacı olan İranlıların ülkelerine geri döndükten sonra, tutuklandıkları, sorguya çekildikleri, hapse atıldıkları, ülkeden ayrılmalarının yasaklandığı ve pasaportlarına el konulduğu yönünde çok güçlü deliller olduğu belirtildi.