Avustralya Başbakanı Tony Abbott, İran’dan gelen sığınmacıları geri iade edebilmek için bu ülkeyle masaya oturuyor. Abbott, Avustralya’ya gelen İranlı sığınmacılardan, kritelere uymayanları kendi ulkelerine geri göndermek istiyor.

Konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere, Dışişleri Bakanı Julie Bishop, önümüzdeki hafta Tahran’a gidecek. Bishop, Avustralya’da sığınmacı kabul edilmeyen İranlıları ülkesine geri almama konusunda kararlı bir tutum sergileyen Tahran yönetimini ikna etmeye çalışacak.
Avustralya’nın, Papua Yeni Gine’ye ait Manus adasında işlettiği sığınmacı kampında, birçok İranlı sığınmacı bulunuyor. Bunların yüzde 40’ının sığınmacı kriterlerine uymadığı, binlercesinin de geçici vizeyle hala Avustralya’da bulunduğu belirtiliyor.

Bu duruma işaret eden Abbott, “Yasa dışı yollarla Avustralya’ya gelenlerin bazıları gerçek sığınmacı olarak kabul edilirken, bazıları da sığınmacı olarak görülmüyorlar. Gerçekte sığınmacı kriterlerine uymayanların kendi ülkelerine dönmeleri önemli. Tahran hükümetiyle bunların yeniden İran’a dönmelerini görüşeceğiz. Zire bunlar İran’ın vatandaşlarıdır ve İran’a aittirler.” dedi.

Öte yandan, anamuhalefet lideri Bill Shorten da uluslararası sorumluluklara uyulması şartıyla, sığınmacı olmayanların ülkelerine dönmelerine destek verdiklerini bildirdi.

Ancak yeşiller Partisi Senatörü Sarah Hanson, “Avustralya kriterlerine göre gerçek sığınmacı kabul edilmeyen İranlıların ülkelerine gönderilmeleri halinde, hayatları tehlikeye atılmış olacaktır.” diyerek, Avustralya hükümetinin geri dönen İranlı sığınmacıların iyi muamele görmeleri ve güvende olmalarını garanti edemeyeceği uyarısında bulundu.

Avustralya'nın da taraf olduğu, BM Sözleşmesi'ne göre tehlike ve işkence ihtimali bulunan ülkelere sığınmacıların geri gönderilmemesi gerekiyor.