Avustralya Federal İşçi Partisi Lideri Bill Shorten, iki gündür soruşturma komisyonuna ifade vermeye devam ediyor.

Bill Shorten’ın komisyona verdiği ifade canlı olarak Avustralya televizyonlarından bütün ülkede yayınlanıyor. Soruşturma komisyonu tarafından yönlendirilen sorular karşısında Shorten’ın zorlandığı gözlemlendi.

İşçi Partisi Lideri Bill Shorten, 2005 ila 2008 yılları arasında genel sekreterliğini yaptığı Avustralya İşçi Sendikası’nın Thiess ve John Holland isimli ülkenin dev inşaat şirketlerinden alınan 300 bin doların hesabını vermeye çalışıyor.

Soruşturma komisyonu üyesi Jeremy Stoljar, inşaat şirketlerinden alınan 300 bin doların hiçbir zaman yapılmamış olan bir iş için alındığını belirterek, “O zaman 300 bin dolar için kesilen fatura, sahte fatura değil midir?” sorusunu yöneltti. Shorten bu soruya, “Ben hiçbir zaman sahte fatura yazmadım, bu kesindir.” cevabını verdi. Shorten ayrıca, “Söz konusu faturayı hatırlamıyorum. Ancak böyle bir fatura yazılmışsa, faturanın karşılığı olan iş yapılmış olmalı. Bu faturalar muhasebe departmanı tarafından yazılıyor.” dedi.

Bill Shorten'ın soruşturmanın ilk gününde verdiği ifadelerinde, 2007 yılındaki seçim kampanyasında kendisi için çalışan seçim kampanyası müdürünün maaşını ödeyen şirketin aynı zamanda Avustralya İşçi Sendikası ile maaş pazarlığı halinde olduğu ortaya çıktı. Bill Shorten bu gerçeği 8 yıl boyunca açıklamamış olmakla suçlanıyor.

Komisyonda ortaya çıkanlar ise İşçi Partisi içinde de tepkiye neden oldu. İşçi Partisi’nin eski ulusal sekreterlerinden Bob Hogg, Bil Shorten’ın istifa etmesi gerektiğini savunarak, “Bu saatten sonra Bill Shorten’ın İşçi Partisi’ne yapabileceği en büyük iyilik bir an önce istifa etmesidir.” açıklamasında bulundu.

Shorten ise söz konusu şirketle işçi maaşları konusunda sendikanın yaptığı görüşmelerde müdahil olmadığını belirterek kendini savunuyor. Shorten ancak, seçim danışmanına maaş ödeyen şirketle yapılan 'işçi maaşı' görüşmelerini, kendisinin genel sekreterliğini yaptığı Avustralya İşçi Sendikaları Victoria şubesi tarafından gerçekleştiğini kabul ediyor.