Avustralya Federal Parlamento Meclis Başkanı Bronwyn Bishop, seyahat harcamaları skandalı nedeniyle görevinden istifa etti.

İstifayla ilgili açıklama Federal Başkan ve Koalisyon Hükümeti Liberal Parti Lideri Tony Abbott’tan geldi. Başbakan Tony Abbott konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sistemin tekrar gözden geçireceğini söyledi. Abbott, "Özellikle son birkaç gün içinde, belirgin hale gele sorunun özel değil; asıl sorununun daha çok yetki sistemiyle ilgili" ile ilgili olduğunu söyledi.

Başbakan Abbott, Pazar günü öğleden sonra Bishop’un istifasını Genel Vali Peter Cosgrove’a sunduğunu açıkladı. Konuyla ilgili Sydney'de basına açıklamada bulunan Abbott, Meclis Başkanı Bishop’un, istifa etmekle parlamento ve Avustralya toplumu için doğru bir karar verdiğini belirtti. Abbott konuşmasında, "Bugün Pazar olduğu için onun uzun siyasi kariyerine ve kamu yaşamına katkısını takdir edeceğimiz bir gün değil." ifadelerini kullandı.

İki yıl önce parlamentodaki oylamada Meclis Başkanlığı adaylığını koyarak, seçilen ve o zamandan beri görev yapan Bishop, Liberal-Ulusal Koalisyonu'nun ilk kadın Meclis Başkanı sıfatının yanı sıra, Federal Parlamento da en uzun hizmet veren kadın milletvekili olma özelliğini taşıyordu.

Meclis Başkanlığı görevinden istifasını, 'çok sevdiği ve saygı duyduğu Parlamento ve Avustralya halkı için aldığını' vurgulayan Başkan Bronwyn Bishop, Parlamento'da Mackellar seçmenine hizmet etmeye devam etmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi. Başkan Bishop, "Ben bugün Genel Vali’ye yazılı olarak Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden istifamı sundum." dedi.

Maliye Bakanlığı, Bishop’ın geçen yıl Geelong’da Liberal Parti’nin etkinliğine katılmak üzere vergi mükelleflerinin parası ile kiralanan helikopter seyahatiyle ilgili masraflarını suistimaliyle ilgili olarak suçlanıyordu. Ancak Başbakan Tony Abbott, Parlamento Başkanı Bishop’ın geçen yıl, Melbourne ve Geelong arasında helikopterle yaptığı ve 5227 dolara mal olan helikopter masrafını ödediğini, seyahat yetkilerinin tekrar incelendiğini söyledi. Başkan Bishop’ın 2006 yılında da parlamenterlerin yapması gereken işleri ile yetkisi olan seyahat masrafını, Liberal Partili meslektaşı Sophie Mirabella’nın düğününe gitmek için kullandığı ortaya çıkmıştı. Federal Parlamento da en uzun hizmet veren kadın milletvekili olan Bishop, Ekim ayında 73 yaşına girmiş olacak.

NSW EYALET BAŞBAKANI O'FARRELL DE İSTİFA ETMİŞTİ

Öte yandan, Yeni Güney Galler (NSW) Eyalet Başbakanı Barry O'Farrell de 3 bin dolarlık hediyeden dolayı geçen yıl Nisan ayında istifa etmişti.

Başbakan, Avustralya Su Holdingi (AWH) ile ilgili devam eden soruşturma ile ilgili Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na (ICAC) ifade verdikten sonra istifa ettiğini açıklamıştı. O'Farrell, AWH Başkanı Nick Di Girolama'dan 1959 yılında üretilen ve 3 bin dolar olduğu açıklanan ünlü bir marka şarap hediye aldığı ile ilgili çelişkili açıklamalarda bulunmuştu. Önce almadığını daha sonra ICAC'ın kendisine ait olan hediye ile ilgili teşekkür ettiği el yazısı ile 28 saniyelik telefon görüşmesini ortaya çıkarmasından sonra Başbakan O'Farrell, hediye aldığını, halen hatırlayamadığını; ancak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı olabileceklere katlanacağını söyleyerek bulunduğu konumdan istifa ettiğini açıklamıştı.

Başbakan, soruşturma üzerine istifa ettiğini açıklamış Di Girolamo'ya teşekkür ettiği yazıyı kendisinin yazdığını kabul ederek. "Unutkanlığımı kabul ediyorum. Hafızamın beni yanılttığını söylemek istiyorum. Olayı hâlâ net olarak hatırlayamıyorum. Soruşturma sırasında ICAC'ı kasti olarak yanıltmak istemedim. Ama düzenli bir şekilde devam eden soruşturmanın sonuçlarını kabul ediyor ve bulunduğum görevden ayrılıyorum." demişti.