Avustralya’da yeni Federal Meclis Başkanı belli oldu. Victoria Eyaleti’nden Federal Liberal Parti Milletvekili olan Tony Smith, Avustralya’nın 30. Meclis Başkanı seçildi. Smith, 'görünüşte değil özde tarafsız olacağını' belirtti.

Yeni Meclis Başkanı, Avustralya Alt Meclisi Liberal Milletvekillerinin yaptıkları gizli oylama sonrasında belirlendi. Böylece geçen hafta harcama yolsuzluğu nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kalan Bronwyn Bishop’tan boşalan Meclis Başkanı koltuğu dolmuş oldu.

Yeni Meclis Başkanı Tony Smith 2001’de, John Howard hükümeti döneminde milletvekili seçilmeden önce, Avustralya’nın etkili siyasi figürleri arasında yer almış olan Federal Hazine Bakanı Peter Costello’nun ofisinde çalıştı.

Avustralya Meclis Başkanlığı için, parlamentonun en yaşlı üyesi olan Philip Rudduck’un ismi geçiyordu. Ancak Ruddock aday olmadı.

Meclis Başkanlığı için Tony Smith’e karşı, yine Victoria Eyaleti Federal Milletvekili olan Russel Broadbent ve Güney Avustralya Eyaleti’nden Federal Milletvekili Andrew Southcott aday oldu.

Tony Smith son turda, Russel Broadbent’e 22’ye karşı 51 oy alarak Meclis Başkanı seçildi.

Tony Smith, Meclis Başkanı olduktan sonra üyesi olduğu Liberal Parti’nin haftalık toplantılarına katılmayacağını ve tam tarafsız bir tavır alarak, partinin stratejik kararlarına ortak olmayacağını ilan etti. Smith şunları söyledi: “Bundan sonra partimin haftalık toplantılarına katılmayacağım. Benim görüşüme göre Meclis Başkanı sadece görünüşte değil, özde de tarafsız olmalı ve partizan tavırlardan uzak durmalı. Bu duruşu hem sembolik hem de pratik anlamda sergileyeceğim.”

İstifa ederek görevinden ayrılan önceki Meclis Başkanı Bronwyn Bishop, muhalefet tarafından partizanlıkla ve üyesi olduğu Liberal Parti’nin bir üyesi gibi davranmakla suçlanıyordu.

Yeni meclis başkanı klasik arabalara olan merakı ve aynı zamanda eski arabaları restorasyon hobisiyle tanınıyor.