Avustralya ordu bürokrasisinde bin kişinin işine son veriliyor. Amaç karar sürecini ve etkinliğini arttırmak. Satın alma bölümü ise kaldırılarak orduda yeni bir yapılanmaya gidiliyor.

Son 20 yılın en büyük değişikliği olarak adlandırılan yenileme çalışmaları kapsamında Avustralya ordu bürokrasisinde, yaklaşık bir kişinin işine son veriliyor. Savunma Bakanı Kevin Andrews, çalışmaların Avustralya ordusunun etkinliğini artırma kapsamında gerçekleştiğini belirtti.

AVUSTRALYA ORDUSU, İŞADAMI ZİHNİYETİYLE YENİLENİYOR

Avustralya ordusunu yenileme çalışmalarında, Rio Tinto şirketinin Genel Müdürü David Peever’in 76 maddelik önerileri esas alınıyor. Hükümet kanadı, işadamı Peever’in tavsiyeleriyle hazırlanan raporun uygulanacağını belirtti.

Raporda ordudaki sistemin malzeme israfı ve bürokratik zaman kaybına neden olduğu belirtiliyor. Çalışmalar kapsamında silah ve Savunma Malzemeleri Organizasyonu’nun, (Defence Material Organisation, DMO) kaldırılacağını belirten Andrews, "Yeni yapıda, Savunma Malzemeleri Ofisi olmayacak. Bunun yerine savunma teşkilatı içinde bir tedarik birimi oluşturulacak." dedi.

Savunma Malzemeleri Organizasyonu, hükümetin onayıyla Avustralya ordusunun askeri malzeme ihtiyacını temin ediyor. Kurum geçen yıl bu amaçla 12 milyar dolarlık bir bütçe kullandı.

Savunma Bakanı Andrews, bu kapsamda yaklaşık bin kişinin de işlerine son verileceğini belirtti.

ORDUDAN ALINAN KARARA DESTEK

Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı Marshall Mark Binskin, kendilerinin de farkında olduğu sorunlara, bir girişimci zihniyetiyle üretilen çözümleri uygulamaya hazır olduklarını belirterek, "Savunma teşkilatımız, varlığından hepimizin haberdar olduğu bu konularla ilgili değişiklikler için hazır. Söz konusu değişiklikleri uygulamak için 3 aylık bir süremiz var. Uygulama sırasında bazı aksaklıklar çıkabilir. Ancak bunu için iyi bir ekibimiz var." açıklamasında bulundu.

Rapordaki 76 maddelik yeniliklerin büyük kısmı, iki yıllık bir süreç içinde uygulamaya geçirilecek. Raporu hazırlayan iş adamı David Peever, Avustralya ordusunda ciddi bir yapılanma sorunu olduğunu şöyle ifade etti: "Savunma teşkilatımızda bölünmüş ve biraz gevşek bir idari yapılanma olduğunu fark ettik. Orduyu oluşturan parçalar birbirleri ile yeterince koordineli değiller. Bu nedenle zorlu ve stresli şartlar altında çalışan bir kurum için uygun değil."

Avustralya ordusunda yapılması planlanan değişiklikler, askeri uzmanlar tarafından da olumlu karşılandı. Avustralya Stratejik Politikalar Enstitüsü’nden Peter Jennings, "Savunma Materyalleri Organizasyonu’nun yeniden dizaynı uygun bir adım. Ekipman satın alımı ve bunların dağıtımı konusunda daha rasyonel bir sistem oluşacağını düşünüyorum." dedi.

Jennings ayrıca, idari yapıda personel azaltılmasının karar alım sürecinin hızlanmasına yardımcı olacağının da altını çizerek "Burada ordu için bir kültürel değişim söz konusu. Ordunun kullanacağı malzemeleri, onları kullanacak olanların talep ve ihtiyaçlarıyla daha uyumlu bir hale getirme söz konusu." ifadelerini kullandı.