Affinity Kültürlerarası Diyalog Vakfı ile Yeni Güney Galler Eyaleti (NSW) Parlamentosu tarafından ortaklaşa düzenlenen iftar programlarının yedincisi gerçekleştirildi. Programa, Liberal Parti Çokkültürlülük Bakanı John George Ajaka ve ana muhalefetteki İşçi Partisi Gölge Çokkültürlülük Bakanı Sophie Cotsis gibi isimler başta olmak üzere birçok konsolos ve üst düzey devlet erkanı katıldı. Programda konuşan Avustralyalı yetkililer, ülkede yaptığı çalışmalar ve iftar programı dolayısıyla Affinity Vakfı'na teşekkür etti.

Avustralya'da düzenlenen iftar yemeğine farklı inanç mensupları, akademisyenler, polis teşkilatı, hukukçular, toplum liderleri, iş adamları, sendika temsilcileri, medya mensupları ve milletvekillerinden oluşan 400’den fazla üst düzey davetli katıldı. Avustralya’nın NSW Eyalet Parlamentosu’nda yedinci defa gerçekleşen iftar yemeğinin ev sahipliğini iktidardaki Liberal Parti Çokkültürlülük Bakanı Ajaka ve ana muhalefetteki İşçi Partisi Gölge Çokkültürlülük Bakanı Cotsis birlikte yaptı.

NSW Eyaleti İşçi Partisi Lideri Luke Foley de iftar yemeğine bizzat katıldı. NSW Eyalet Parlamentosu Genel Sekreteri David Clarke, Avustralya İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Tim Wilson, NSW Eyaleti Yasama Konseyi üyeleri Shayne Mallard ve Benjamin Cameron, NSW Etnik Toplumlar Konseyi Başkanı Peter Doukas, NSW Emniyet Genel Müdürü, Catherine Burn, NSW Sivil Haklar Konseyi Başkanı Stephen Blanks, Avustralya Tük Lobi Birliği Başkanı Ertunç Özen, Müslüman Kadınlar Birliği Başkanı Maha Abdo, Galaxy Foundation Halkla İlişkiler Müdürü Murat Yanık ve NSW Eyaleti eski Başbakanı Barrie Unsworth de iftar yemeğinin misafirleri arasında yer aldı.

İFTAR PROGRAMINA BİRÇOK KONSOLOS KATILDI

Bu arada farklı ülkelerin konsoloslukları da Affinity iftar programına yoğun ilgi gösterdi. Programa Bangladeş, İsviçre, Hollanda, Filipinler, Suriye, Rusya, Samoa, Papua Yeni Gine, Arjantin, Japonya ve Sırbistan Başkonsolosları katıldı.

Programın sunuculuğunu, Avustralya televizyonlarının ünlü sunucularından George Donikian yaptı. NSW Parlametosu’nda İbrahim Karaişli tarafından canlı olarak okunan ezan sonrasında iftarlar açıldı.

Avustralya toplumunun çok kültürlü zengin yapısını yansıtan yoğun ve üst düzey bir katılımın gerçekleştiği iftar yemeği, NSW hükümeti Çokkültürlülük Bakanı John Ajaka ve ana muhalefet gölge Çokkültürlülük Bakanı Sophie Cotsis’in konuşmalarıyla başladı.

AVUSTRALYALI BAKAN: KATKILARINIZLA BİR AİLE GİBİ OLDUK

İftar yemeğine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti vurgulayan Bakan Ajaka, "Her yıl düzenlediğimiz bu iftar programı, Ramazan aylarının beklenen bir geleneği haline geldi. Farklı inanç ve kültürlerin temsilcileri, medya mensupları resmi yetkililer ve parlamento üyelerimizi, burada görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu akşam toplumumuz, Müslüman üyelerinin en kutsal ayı olan Ramazan için bir araya geldik." ifadelerini kullandı.

Affinitty Kültürlerarası Diyalog Vakfı'nın çok farklı kesimlerden oluşan Avustralya toplumunu bir aile haline getirdiğini vurgulayan Bakan Ajaka şöyle devam etti: "Affinity, gerçek anlamda, bütün vatandaşlarımızın ve toplumumuzun bir aile gibi bir araya gelmesine katkıda bulundu. Bu harika gecenin hazırlanması için büyük bir gayret gösteren Affinity’ye çok ama çok teşekkür ediyorum. Bu Avustralya’nın çokkültürlülük uygulamaları konusunda dünyanın bir numarası olduğunun da bir göstergesi ve ben bunun bir parçası olduğum için gurur duyuyorum."

İftar yemeğine 9 yaşındaki oğlu ile katıldığını belirten ana muhalefet Gölge Çokkültürlülük Bakanı Sophie Cotsis ise “George bana, okulundaki pek çok arkadaşının Ramazan’da oruç tuttuğunu anlatıyor. Bence bu iftar, George gibi gençlerin Avustralyalı arkadaşlarının farklı inanç ve kültürlerini tanıyabilmesi için büyük bir fırsat. Affinity Kültürlerarası Diyalog Vakfını, bu iftarı düzenledikleri ve toplum içinde yaptıkları harika çalışmalar nedeniyle tebrik ediyorum. Hepinize kutlu ve mutlu bir Ramazan diliyorum. Ramazanınız mübarek olsun.” dedi.

İftar yemeğinin konuşmacıları arasında yer alan NSW Eyaleti Müslüman Kadınlar Birliği Başkanı Maha Abdo, farklı kesimler arasında temin edilen güven ortamının önemini vurgulayarak Mevlana’dan örnekler verdi. Abdo, “Birbirimizle olan ikili ilişkilerimizdeki korkuyu yendiğimizi dışarıya göstermeliyiz. Bir farklılık oluşturabiliriz. Bu akşam çevreme baktım, Mevlevilerin sema gösterisini izledim. Aklıma Mevlana’nın bir şiiri geldi. Mevlana’yı tanıyor musunuz? Bir şiirinde diyor ki; Lambalar farklıdır, ama içlerindeki ışık aynıdır."

İftar yemeğinde yapılan sema töreni de misafirler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Sema töreni öncesinde misafirlere sema ve Mevlevilik geleneği hakkında kısa bir sunum yapıldı.

Affinity Genel Koordinatörü Ahmet Polat’ın vakıf çalışmaları ve faaliyetlerini tanıttığı konuşmanın ardından, konuşmacı ve sponsorlara çeşitli plaket ve hediyeler sunuldu.

Programın sonlarına doğru geçtiğimiz haftalarda Melbourne’da ilk defa düzenlenen Uluslararası Dil Festivali'ni anlatan bir barkovizyon gösterisi yapıldı. 19 ülkeden yarışmacılar ve binlerce izleyicinin katıldığı festivalin görüntüleri izleyicilerden büyük bir alkış aldı.