Avustralya’da polis hem kendi, hem de toplum güvenliği için vücut kamerası (Body Worn Video BWV) kullanacak.

Sydney kentinde geçen hafta polislerin bir kısmı görevlerine, üniformalarına takılan video kameralarla başladı. Ülkede ilk defa 2013 ve 2014 yıllarında pilot uygulama olarak başlanan Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde polis, vücut kamerasını ilk olarak Bulldogs ve Roosters takımları arasında oynanan Rugby maçında kullandı. NSW Emniyet Müdürü Andrew Scipione, bu uygulamanın polisin işini daha çok kolaylaştıracağını ve savcılığa intikal eden olayların daha çabuk sonuçlanmasını sağlayacağını söyledi.

Emniyet Müdürü Scipione "Polislerin haftalarca mahkeme salonlarına gidip gelmesini ve buralarda zaman kaybetmesini istemiyorum. Eğer ortada delil varsa bir dakikada herşey çözümlenir. Bu kameralar, toplum içerisinde polise olan güvenin daha da güçlenmesini sağlayacak." dedi. Eyalette iki yıl süren deneme safhasında vücut kameralarının kullanılması ile daha az olaylar yaşandığı, gerginlik ve şiddetin de daha da azaldığına dikkat çeken Andrew Scipione "Vücut kamerası savcıların delil toplamada işlerine çok yardımcı olacak ve aynı zamanda polisin uygulamalarını, geliştirme ve etkileşimleri analiz etme imkanı sağlayacak. Aynı zamanda bürokrasiyi de azalttığı için polis devriye gezilerine daha çok zaman ayırmış olacak." açıklamasında bulundu.

Vücut kameraları olay anında canlı yayın şeklinde izlenebilecek ve NSW emniyetinin veri bankasında depolanacak. NSW Eyalet Hükümeti, polisin vücut kamerası uygulmasına iki yıl için 4 milyon dolar katkıda bulundu.