Avustralya hükümeti, terör faaliyetinde bulunanların çifte vatandaşlığını iptali ile ilgili kanunu parlamentoya sundu. Parlamentoda kurulan özel bir komisyon bu kanunun geçmişe yönelik terör suçları için de uygulanıp uygulanamayacağına karar verecek.

Avustralya’nın gelişen yeni şartlara uygun kanunlara ihtiyacı olduğunu belirten Göçmen Bakanı Peter Dutton, "Halihazırdaki terörist tehditler nedeniyle, Avustralya vatandaşlığının hangi şartlarda geri alınabileceği konusunun modernize edilmesi gerekiyor. Dünya değişiyor ve bizim kanunlarımızda da bu yeni duruma uygun değişiklikler gerekiyor." dedi.

Avustraya hükümeti ilk etapta, Göçmen Bakanı’na mahkeme kararı olmaksızın vatandaşlık hakkını iptal etme yetkisi vermek istiyordu. Ancak bu durumun Avustralya anayasasına aykırı olabileceği düşüncesiyle kanun teklifinde yeni düzenlemeye gidildi. Avustralya vatandaşlık kanunun 33'üncü maddesi başlığı altında düzenlenen yeni kanuna göre, terörist faaliyette bulunan, terör eğitimi alan ya da terörist bir organizasyon için Avustralya sınırları içinde ya da dışında finansal yardımda bulunanlar vatandaşlıklarını otomatik olarak kaybedebilecek.

Aynı kanunun yeni 35'inci maddesine göre ise bir Avustralya vatandaşı, yurt dışında terör örgütü olarak ilan edilen bir kurum için çalışırsa ya da vatan hainliği, casusluk, terörizm ve yabancı istilacılara yardım etmesi durumunda vatandaşlığını kaybedecek.

Federal Göçmen Bakanı Dutton, “Avustralya vatandaşlık kanunlarında yapılan değişikliklerin amacı, teröristleri ve onların kötü niyetli saldırılarının cezalandırmaktan önce toplumu ve onun değerlerini korumaktır.” dedi.

Öte yandan, muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Bill Shorten, yeni kanunun detaylarıyla ilgili olarak henüz bilgilendirilmediklerini; ancak kanun teklifinin dayandığı prensipleri desteklediklerini ifade ederek “Biz gerek yurtiçi gerekse yurtdışında terörle mücadele için gereken her şeyi yapacağımızı belirttik. Avustralya’ya karşı silah kullananların çifte vatandaşlık hakkı olanların, Avustralya vatandaşlıklarının iptal edilmesini destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLIK İPTALİ KANUNU GEÇMİŞE DÖNÜK OLARAK DA UYGULANABİLİR

Yeni kanun teklifi, Parlamento Güvenlik ve Haber Alma Komisyonu tarafından incelenecek. Söz konusu kanunun geçmişe dönük olarak da işletilip işletilemeyeceğine karar verilecek.

Avustralya Federal Başbakanı Tony Abbott Kanal 9 Televizyonu’na yaptığı açıklamada, “Şu anda Avustralya’da terörist saldırı nedeniyle hapiste olan ve çifte vatandaşlığı bulunanların hapisten çıktıktan sonra durumlarının ne olacağı konusunda soru işaretleri var. Bence pek çok insan onların Avustralya’dan sınır dışı edilmelerini ister. Bu konuda Parlamento Komisyonu’nun kararını bekleyeceğiz.” dedi.

Muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Shorten da, vatandaşlık iptal kanununun, geçmişe dönük suçları da kapsamasından yana olduklarını belirterek, “Şimdilik kanun ve onun içeriğinin netleşmesini bekliyoruz. Bu konuda açık fikirliyiz.” açıklamasında bulundu.

Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, Avustralya dışında başka bir ülke vatandaşlığı bulunmayanların da vatandaşlıklarının iptal edilmesi konusunun kabine toplantısında ele alındı. Ancak konunun bir yazılı döküman kapsamında ele alınması kararlaştırıldı.

Abbott, Kanal 7 Televizyonu’nun bu konudaki sorusuna, “Önümüzdeki aylar içinde bu konuda söyleyebileceğimiz daha fazla şeyler olacak. Açıkçası, benim ve sanıyorum bütün Avustralyalıların düşüncesi şudur ki; bu ülkeden ayrılarak, yurt dışında terörist gruplar için savaşan, bizden nefret eden, bizi hedef alanlar, ihanetin modern bir şeklini sergilemişlerdir. Bu yüzden bunlarla mücadele için yeni bir etkisiz hale getirme yöntemine ihtiyacımız var.” cevabını verdi.