Yurtdışından evlat edinmek isteyenler için Avustralya’da evlat edinme ajansı kuruldu. Federal hükümet tarafından kurulan “Intercountry Adoption Australia” isimli ajans, yurtdışından evlat edinmek isteyenlere işlemler ve süreç hakkında yardımcı olacak.

Ajans, Başbakan Tony Abbott’un, evlat edinme sisteminde yapmak istediği bir dizi değişiklik kapsamında kuruldu. Bu çerçevede yapılması planlanan internet sitesinde hangi ülkelerden ve ne tür bir süreç sonrasında evlat edinilebileceği konusunda bilgi verilecek. Eyalet hükümetleri de farklı internet siteleri yoluyla sisteme dahil olacak.

Ajansta konularında uzman çalışanlar, başvuru öncesi ve sonrasında danışmanlık ve psikolojik destek yardımında bulunacak. Bu arada Commonwealth hükümeti, Avustralyalıların evlat edinebilecekleri muhtelif sayıdaki ülke yetkilileriyle temasa geçerek, ülkeler arası evlat edinme anlaşmaları yapıyor. Bu kapsamda Avustralyalı yetkililer Vietnam, Polonya, Bulgaristan, Letonya ve Amerika’da otoritelerle görüşmeler yapıyor. Hükümet aynı zamanda Tayvan, Güney Kore, Hong Kong ve muhtelif Güney Amerika ülkeleriyle var olan evlat edinme anlaşmalarını da güçlendirme görüşmeleri gerçekleştiriyor.

Başbakan Tony Abbott, evlat edinmenin uzun zamandır çözülmeyi bekleyen sorunların başında geldiğinin belirterek, "Evlat edinme bu şekilde olmamalı. Zira bu işin en önemli yönü, çocuklara daha iyi bir hayat sunmak. Yurtdışındaki kimsesiz çocuk yuvalarında, bir aileye sahip olmak için can atan milyonlarca yetim çocuk var.” dedi.

Öte yandan Avustralya’da evlat edinme sayısı giderek düşüyor. Ülkede, 2013-2014 döneminde sadece 317 yetim çocuğun evlat edinme işlemlerinin tamamlanabildiği ifade ediliyor. Bu rakamın evlat edinme sayılarının çok yüksek olduğu 1970’li yıllara göre oldukça düşük olduğu belirtiliyor.

Avustralya'da sivil kurumlar evlat edinme işlemlerinin kısaltılması ve kolaylaştırılması için çağrıda bulunuyor. Avustralyalı bir ailenin yurtdışından çocuk evlat edinebilmesi için ortalama olarak 5 yıl beklemesi gerekiyor. Tony Abbot, yeni evlat edinme ajansının bu süreyi azaltacağını ve aynı zamanda çocuk için gerekli olan bütün güvencelerin temin edileceğini belirtiyor.