Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın, Yeni Zelanda Başbakanı John Key ile yaptığı görüşmelerde, Irak ile Suriye'deki durum ve bölgede planlanan askeri işbirliği konuları müzakere edildi. Abbott, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin Irak ordusu askerlerini eğiteceklerini açıkladı.

Federal Başbakan Yeni Zelanda’ya yaptığı ilk resmi ziyarette, meslektaşı Key ile güvenlik konularının yanı sıra ekonomi meselelerine de ağırlık verdi.

Yeni Zelanda, geçtiğimiz hafta Avustralya ile işbirliği içinde Irak’ta askeri eğitim vermek üzere 143 Yeni Zelandalı askeri bu ülkeye göndereceğini ilan etti. Abbott konuyla ilgili olarak Yeni Zelanda’da yaptığı açıklamada, "Belki bazı Yeni Zelandalı dostlarımız tam olarak takdir edemiyor olabilir. Ancak Avustralya son birkaç aydan bu yana IŞİD’e karşı verilen mücadeleye önemli katkılarda bulunmaktadır. Şu anda Yeni Zelanda ve Avustralya olarak Irak ordusu askerlerinin eğitimi için bir misyon üstlenmeyi değerlendiriyoruz. Bununla ilgili aşamaları Avustralya’da tamamlamak üzereyiz. Bu da birkaç gün içinde halledilmiş olacak." bilgisini verdi.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key ise Avustralya ve ülkesi arasındaki ilişkilerin, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü nedeniyle politik müttefiklik ve dostluğun ötesinde bir anlam taşıdığını belirtti.

Bu arada liderler yaptıkları görüşmede iki ülkenin ekonomik bağlarının daha da güçlendirilmesi kararını aldı. Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki ekonomik işbirliği konularına atıfta bulunarak, “Tahmin edebileceğiniz gibi iki ülke arasında daha geniş bir ekonomik işbirliği oluşturmak istiyoruz. Avustralya ve Yeni Zelandalı işadamlarının da bu yönde talepleri var.” ifadelerini kullandı.