Avustralya’da ileri yaşlarda çalışma oranı özellikle kadınlarda arttığı açıklandı. Melbourne Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre son 20 yılda 60 yaş ve üzerindeki kadınlarda çalışma oranı yüzde 300 oranında arttığı belirtildi.

Araştırmaya göre 2013 yılında 60-64 yaş aralığındaki kadın Avustralyalılar arasındaki çalışma oranı yüzde 45 olarak gerçekleşti. Oysa ki aynı oran 1993 senesinde sadece yüzde 15.2 idi. Bu da 20 yıl içinde yaşlı kadınların halen aktif olarak çalışma oranlarının yüzde 300 arttığı anlamına geliyor.

Güney Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Barbara Pocock, bulguların çok dikkat çekici olduğunu belirterek, “Bu oranlar Avustralya işçi piyasası için çok büyük bir değişiklik. Son 20 yılda Avustralyalı kadınlar beceri seviyelerini çok yükselttiler. Bunda kadınların topluma katkıda bulunma ve iş hayatını ilginç bulmalarının da büyük etkisi var.” dedi.

Prof. Pocock, kadınların iş hayatında daha uzun kalmalarının bir diğer nedenini de boşanma oranlarının artışına bağlayarak, “Boşanma oranlarının artması, erkekler ama özellikle de kadınlar için yeni ve beklenmeyen bir maddi gelir ihtiyacına neden oluyor.” dedi.

Boşanmanın yanı sıra, hayat pahalılığının da kadınları yaşlılık yıllarında çalışmaya mecbur ettiğini belirten Prof. Pocock, “Günümüzde yaşam masrafları eskiye göre daha ağır. Bu yüzden kadınlar iş hayatında daha uzun kalıyorlar.” diye konuştu.

Kadınların iş hayatına erkeklere göre daha geç atılmaları ve doğum, evlilik gibi nedenlerle iş hayatına ara verdikten sonra yeniden çalışmaya başlamaları, yaşlı kadın çalışanların oranının artmasının nedenleri arasında yer alıyor. Bir diğer neden ise, yaşlı kadınların iş hayatını aktif kalabilmek ve diğer insanlarla sosyalleşebilmek için önemli bir araç olarak görmeleri.

Prof. Pocock ayrıca, Avustralyalıların eskiye göre daha uzun yaşıyor olmalarında, insanların ortalama yaşam sürelerinin artmasının da etkili olduğunu belirtiyor.

Melbourne Üniversite’sinde yapılan araştırma, yaşlı erkek çalışanlar için de benzer sonuçları ortaya koydu. Nitekim, 1993 senesinde, 65 yaş üzerinde olup halen çalışan erkek oranı yüzde 8 iken, 20 yıl sonra, 2013 yılında bu oran ikiye katlanarak yüzde 17’ye yükseldi.