Çanakkale Savaşları’nın yüzüncü yıl dönümü 25 Nisan'da kutlanılan Avustralya'da, bu ay içinde birbirinden renkli programlar düzenleniyor. Sydney şehrinde, bu yıl Paskalya Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen festivalde, Anzaklar ana tema olarak işlendi.

Paskalya Bayramı kutlamalarında Avustralyalı meyve ve sebze üreticileri, Çanakkale’de savaşan Avustralyalı askerleri konu alan bir sergi düzenledi. Anzak köşelerinde meyve ve sebzelerle imal edilmiş figürlerle Çanakkale Savaşı’nın tarihi sahneleri canlandırıldı. Paskalya Bayramı süresince açık olan sergiyi bir milyonun üzerinde ziyaretçi gezdi. Anzak sergisine sadece Avustralyalılar değil ülkede yaşayan Türkler de büyük ilgi gösterdi.

Fedaral hükümet, eyaletler, belediye ve eğitim kurumları tarafından ülkenin birçok yerinde yüzlerce program gerçekleştiriliyor. Ülkede, Çanakkale Savaşları’nın yıldönümü 25 Nisan'da kutlanıyor. Bu haftalarda, medya kuruluşları konuyla ilgili pek çok belgesel, haber ve özel çekilmiş Çanakkale konulu filmler yayınlıyor.

Öte yandan, yönetmenliğini ve başrolünü ünlü Avustralyalı aktör Russel Crowe’un üstlendiği Water Diviner adlı filmde, Çanakkale Savaşı'nda kaybolan üç oğlunu arayan Avustralyalı bir babanın Türkiye'ye gelişi anlatılıyordu.