Avustralya Federal Başbakanı Tony Abbott’ın koltuğu için Liberal Parti içinde oylama yapılıyor. Kabinede İletişim Bakanlığı yapan Malcolm Turnbull, Tony Abbott’u eleştirerek, liderlik için adaylığını koyduğunu belirtmesinin ardından, parti içinde oylama yapılmasına karar verildi. Turnbull ise kabinedeki İletişim Bakanlığı görevinden istifa etti.

Turnbull basına yaptığı açıklamada, lider adayı olması için yoğun bir baskı altında olduğunu belirterek, “Kısa bir süre önce Başbakan ile görüştüm ve ona Liberal Parti’nin liderliği için aday olacağımı söyledim.” dedi. Liberal parti liderliği ve aynı zamanda Avustralya Başbakanlığı için yapılacak olan seçim saatler içinde yapılacak. Avustralya medyası canlı yayınla oylama ile ilgili detayları aktarmaya devam ediyor.

Başbakan Tony Abbott, basına yaptığı açıklamada seçimi kazanacağını vurguladı. Abbott kendisine verilen destekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıllarda İşçi Partisi içinde yaşanan geniş çaplı liderlik tartışmasına atıfta bulunan Abbott, “Biz İşçi Partisi değiliz. Tekrar ediyorum, öyle olmayacağız. Ülkemiz güçlü ve istikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyuyor.” dedi.

İletişim Bakanı Malcolm Turnbull’un lider seçimi için çağrı yapmasının ardından, Avustralya siyasetinde hareketli saatler yaşanmaya başladı. Kapalı kapılar arkasında her iki adayın destekçileri özel görüşmelerde bulunuyor. Turnbull’un liderlik için gerekli oy çoğunluğuna sahip olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Bu arada Avustralyalı siyasiler yaptıkları açıklamalarla taraflarını belli etmeye başladı. Victoria Eyaleti eski Başbakanı ve Liberal Parti’nin 'sözünü sakınmayan' isimleri arasında yer alan Jeff Kennett, Malcolm Turnbull’u ağır şekilde eleştirdi. Kennett, “Avustralya’nın, Almanya ve diğer pek çok ülke gibi istikrarlı bir hükümete ihtiyacı var. İki yılda bir lider değiştirilmemeli. Turnbul yanlış yapıyor.” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, Turnbul ve taraftarlarının, Liberal Parti Lider Yardımcısı ve Avustralya Dışişleri Bakanı olan Julie Bishop’un desteğini aldığı ve liderlik oylamasını kazanacaklarına inandıkları belirtiliyor. Aynı habere göre, Bishop’un Başbakan Abbott ile görüştüğü ve ona kendisine verilen desteği büyük ölçüde kaybettiğini ilettiği belirtildi.

Hazine Bakanı Joe Hockey ise ağırlığını Başbakan Tony Abbott’un yanına koydu. Hockey basına yaptığı açıklamada, Turnbull’un ekonominin iyi yönetilemediği yönündeki açıklamasını eleştirerek, “Turnbull bu güne kadar bizimle yaptığı hiçbir görüşmede bu eleştirilerini dile getirmedi. Ayrıca ekonominin yanlış yönlendirildiği şeklindeki eleştirileri tamamen yanlış.” dedi.

Liberal Parti liderinin kimin olması gerektiği konusunda yapılan anketlerde ise Tony Abbot birinci sırayı korudu. Anketlere göre Abbott’un lider olarak kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 57 iken, Turnbull’un yeni parti lideri ve Avustralya başbakanı olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 37’de kaldı.

Liberal Parti’de daha önce adı liderlik için geçen Dışişleri Bakanı Bishop aynı ankette yüzde 7 oy alırken, bir diğer aday Scott Morrison’a verilen destek yüzde 4 oldu.