Avustralya Eyaleti’nin en üst seviyedeki Başyargıcı Wayne Martin, uyuşturucu bağımlılarının gerçekleştirdiği silahlı soygun ve cinayet olayları sayısının, korkutucu bir seviyeye ulaştığını açıkladı. Martin, eyaletteki silahlı soygun ve cinayetlerin yüzde 95’inin "ice" ya da "metamfetamin" adıyla bilinen uyuşturucuyu kullanan bağımlılar tarafından işlendiğini belirtti.

Martin, "Bu uyuşturucunun özellikle Aborjin toplumu arasında yayılma hızı bizi ve toplum liderlerini büyük bir endişeye sevk ediyor. Önümüze gelen davalardan uyuşturucuyla alakalı olmayanını hatırlayamıyorum. Davaların neredeyse yüzde 95’i metamfetamin uyuşturucusuyla bir şekilde bağlantılı. Silahlı soygunların büyük bir çoğunluğu da metamfetamin uyuşturucusuyla bağlantılı." dedi.

Durumun vahametini verdiği rakamlarla da destekleyen Martin, "Mahkemelerimize yılda ortalama 200 silahlı soygun davası geliyor. Bu da haftada 4 silahlı soygun demektir. Yılda ortalama 50 tane de cinayet vakası oluyor ki, bu da hafta başı bir cinayet demektir. İşte bütün bu suçların çok büyük bir çoğunluğu uyuşturucu ile bağlantılı vakalar. Ayrıca cinayetle sonuçlanan saldırıların en acımasızları da yine uyuşturucu bağımlıları tarafında işleniyor. Üstelik mahkemeye gelen saldırı ve cinayetler buzdağının sadece su üstündeki kısmının oluşturuyor.” açıklamasında bulundu.

İce uyuşturucusunun şimdiye kadar ortaya çıkan bütün uyuşturuculardan daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Başyargıç, “İce bağımlıları bu maddeyi bulamadıklarında akla hayale gelmeyecek şeyler yapabilirler. Bu bağımlılar daha sonra sorulduğunda yaptıkları şeyleri açıklayamıyor ya da anlayamıyorlar. Kişi kendisi olmaktan çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Eroin ve kokain Avustralya'da üretilemiyor. İthal edilmesi gerektiği için de kullanımı nispeten daha sınırlı olabiliyor. Başyargıç Martin, tamamen kimyasal olan ice uyuşturucusunun ise Avustralya’da satılan malzemelerle imal edilebildiğini ve bunun da ice kullanımının hızla artmasını sağladığına işaret etti. Martin, “Ice tamamen kimyasal bir madde. Uyuşturucu özüne sahip olunca, geri kalan malzemeler nalburiye dükkanlarından bile alınabilir. Yani farklı alternatiflerle ice uyuşturucusunu elde edebilirsiniz. İnternetten alının tariflerle bile bir arabanın arka koltuğunda 2 saatte üretilebiliyor. Bu çok endişe verici bir durum.” dedi.

Başyargıç Wayne Martin, ice uyuşturucusunun eroinden bile daha tehlikeli olduğunu ve insanları etkisi altına aldığında, inanılmaz derecede garip hal ve tavırlar içinde soktuğunu belirtti. Martin, “Eroin ve kokain insanları uyuşturarak yavaşlatıyor. Ama metamfetamin kullananlar kendilerini süper insan zannediyorlar. Etkisi ise 48 saat boyunca devam ediyor. Bu kadar vakitte korkunç suçlar işleyebiliyorlar.” uyarısında bulundu.