On binlerce Avustralyalı, evlerinin odasını kiraya vererek ek gelir elde ediyor. Ancak bu gelirin büyük bir kısmından Avustralya vergi dairesinin haberi bile olmuyor.

Genellikle internet üzerinden verilen ilanlar yoluyla bir şeklide gerçekleşen bu alışveriş biçimi ile alakalı hükümet düzenlemeleri ise sistemin gerisinde kalmış durumda. Bu durumda “Sen bir şey söyleme ve bir şey de sorma” şeklinde tarif edilebilecek, adı konulmamış bir sistem devreye giriyor.

Özellikle şehir merkezine yakın yerlerde ev sahibi olan pek çok Avustralyalı, geceliği 180 dolara varan fiyatlarla evlerinin odalarını kiraya geriyorlar. Ancak pek çok kişi bu geliri, deklare etme hususunda tereddüt yaşıyor.

İnternette büyük bir ekonomi haline gelen, oda kiralama sektöründe, Amerika merkezli Airbnb internet sitesi başı çekiyor. Avustralya’da, Avustralia Airbnb ismiyle hizmet veren şirket yetkilileri, ülkede bu yolla 40 bin kişinin, evlerinin odalarının kiraya verdikleri ve bunların yılda ortalama 7100 dolar gelir elde ettiklerini açıkladı. Bu rakam toplamda 300 milyon dolarlık vergi dışı bir gelire işaret ediyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında Avustralya Vergi Dairesi “Oda paylaşma” başlığı altında yeni bir kanuni düzenleme yaptı. Buna göre bu şeklide elde ediler gelir üzerinden katma değer vergisi olan GST talep edilmeyecek. Ancak bu gelirin yıllık gelir tablosunda deklare edilmesi gerekiyor.

Airbnb Australia Müdürü Sam McDonagh, bu gelirin vergi dairesine bildirilmesinin, ev sahiplerinin sorumluluğu olduğunu belirtti. McDonagh, “Biz şirket olarak faaliyet gösterdiğimiz bütün ülkelerde, uygulanan vergi kanunlarına uygun bir şekilde çalışıyoruz. Şirketimiz aracılığıyla evlerinin odalarını ve ya bir kısmını kiraya veren müşterilerimize de, elde ettikleri geliri kanunlara uygun bir şekilde deklare etmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Ayrıca bu bilgileri internet sitemiz üzerinden herkese ilan ediyoruz.” dedi.

Airbnb’nin İrlanda şubesi ise, bu ülkedeki müşterilerinin detaylarını, İrlanda Vergi Dairesi ile paylaşacağını ilan etti. Şirketin İrlandalı müşterileri, bu yolla elde ettikleri gelirin yüzde 51’ine kadar ulaşan vergi oranları nedeniyle kızgın tepkiler verdiler.

McDonagh talep gelmesi halinde, Avustralya Vergi Dairesi için de benzer bir çalışma yapabileceklerini ifade etti.

Giderek büyüyen, ev odası kiralama sektörü hakkında en çok şikayet ise, Avustralyalı otel işletmecilerinden geliyor. Tourism Accommodation Australia Başkanı Carol Giuseppi, haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Kurallara uyulmaması nedeniyle, otelleri zarara uğratıyorlar. Vergi ödemiyorlar. Yangın tehlikesi, güvenlik ve diğer şartlara uymuyorlar.” dedi.