Avustralya’da yaşayan Türkiye vatandaşları, 1 Kasım genel seçimleri için bu sabah sandık başına gitti. Başkent Canberra, Melbourne ve Sydney’de olmak üzere üç noktada oy kullanmaya başlayan soydaşların oy verme işlemi 25 Ekim’e kadar devam edecek. Oy verme işlemleri, Canberra Büyükelçiliği, Melbourne ve Sydney başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda yürütülüyor.

Bu arada oyların muhafaza altına alındığı odaların anahtarları çekilen kuraya göre siyasi parti temsilcilerine verildi. Buna göre Melbourne’da CHP ve MHP temsilcilerine, Sydney’de ise MHP, AKP ve Başkonsolosluk yetkilerine kapı anahtarları teslim edildi. Canberra’da ise seçmen sayasının az olması sebebiyle CHP’nin dışında diğer siyasi parti temsilcileri yer almıyor.

Öte yandan edinilen bilgilere göre, 1 Kasım genel seçimleri için Sydney'de 500, Melbourne’de ise bin seçmen oy kullanmak üzere YSK’ya seçim kaydını yeniledi. 7 Haziran seçiminde ise Avustralya genelinde kurulan üç oy verme noktasında yaklaşık 6 bin 500 seçmen sandık başına giderek oy vermişti.

HDP AVUSTRALYA’DA İLK SEÇİM BÜROSUNU AÇAN PARTİ OLDU

Bu arada Avustralya’da, 7 Haziran’da 24 günlük süreye yayılan oy verme işlemi, 1 Kasım genel seçimlerinde ise 10 gün ile sınırlandı. Bir önceki genel seçimlerde Sydney’de kurulan sandıktan CHP birinci parti çıkarken, Melbourne’de ise AKP en çok oy almıştı. HDP ise kullanılan toplam oyların yüzde 20’lik kısmını alarak, Avustralya’da üçüncü parti olmuştu. 1 Kasım seçimlerine daha aktif ve organizeli çalışan partiler, seçim çalışmalarını, çeşitli sivil toplum örgütlerine ait kurum ve kuruluşları ziyaret etmenin yanı sıra, yerel Türk medya kuruluşlarına reklam vererek, sesini duyurmaya çalıştı.

Bu arada siyasi partiler arasında Avustralya’da ilk seçim ofisini açan parti HDP oldu. HDP, oy kullanma merkezlerinden uzak olan vatandaşlara ‘taşımalı toplu oy kullandırma’ uygulamasını başlayarak, vatandaşlara 7 Haziran’da oy kullandıran HDP, bu seçim için çalışmalarını daha da genişletti.
HDP, Türkiye vatandaşlarının yoğun olarak bulunduğu Wollongong, Auburn, Blacktown gibi beldelerde yaşayan seçmenlerin oy kullanmalarına destek olacak.

Yurtdışında toplam olarak 54 ülkede kurulan sandıklarda 2 milyon 895 bin 885 kişi oy kullanacak.