Avustralya’daki en başarılı yarış köpeklerinin eğitilmesi için canlı tavşan ve bir çeşit keseli sıçan olan possumlar ve domuz yavrularının yem olarak kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından, ülkedeki köpek yarışları endüstrisi zor günler yaşıyor. Avustralya Hayvan Sağlığı Kurumu RSPCA başta olmak üzere birçok kurum ve vatandaş, hayvanların canlı canlı yem yapılmasına tepki gösterdi.

Avustralya Televizyon Kurumu ABC tarafından yapılan araştırmada köpeklerin kovaladığı bir makineye bağlanan canlı hayvanların bu eğitim sırasında köpekler tarafından parçalandığını ortaya çıktı.

Ülkede, yarış esnasında köpekleri koşmaya özendiren ve köpeklerin önünde giden makinede gerçek olmayan bir tavşan kukla takılı oluyordu. ABC televizyonu programı yayınlamadan önce gerekli delilleri yetkililere teslim etti. Ardından, Avustralya Hayvan Sağlığı Kurumu RSPCA, Victoria, NSW ve Queensland emniyet teşkilatıyla işbirliği yaparak 5 köpek çiftliğine polis baskını düzenledi.

Dünyanın en büyük köpek yarışı endüstrilerinden birisine sahip Avustralya'da canlı yem kullanmak onlarca yıl önce yasaklanarak suç kapsamına alınmıştı.

RSPCA Başkanı Heater Neil, canlı hayvanların yem olarak kullanılmasının, bu sporun gereklerinden birisi olarak kabul edildiği ve bir kültür haline geldiğini vurguladı. Neil şu açıklamada bulundu: "Bu uygulama Queensland, Victoria ve NSW eyaletlerinde çok yaygın. Bunun başka yerlerde de yapılmadığını düşünmek garip olur. Video görüntülerinde acı çeken hayvanlara karşı gösterilen acımasızlık nedeniyle eyaletlerdeki yarış yetkililerinin, bu yetiştiricileri ve olayda rol alan diğerlerini acilen yasaklanması gerekiyor.”

Çektiği gizli görüntülerle olayın ortaya çıkmasını sağlayan Animals Australia aktivisti, yem olarak kullanılan ve ilk seferde hala canlı kalan hayvanların tekrar yem olarak kullanıldığını belirterek, "Cani ruhlu köpek yetiştiricileri, hızla hareket eden makineye bağlı canlı hayvanları kovalamaları için keskin dişli köpekleri tekme ve bağırarak kışkırtıyor. Köpek yarışı endüstrisinin özerk yapısı dökülüyor. Bu özerk yapı devam ederken canlı hayvanların yem olarak kullanılması konusunda yapılabilecek fazla bir şey yok." dedi.

İĞRENÇ VE AHLAK DIŞI

Avustralya Köpek Yarışı Kurumu, Greyhounds Australia Başkanı Scott Parker şu ana kadar, aralarından endüstrinin önde gelen yetiştiricilerinin de yar aldığı 23 yetiştiricinin lisanslarının iptal edildiğini ve sistemin yenilenmesi için acil bir bağımsız soruşturma başlatıldığını bildirdi. Parker, "Four Corners programında izlediklerim beni şoke etti. Yarış köpeklerinin eğitilmesi için canlı hayvanların yem olarak kullanılması iğrenç bir şey, yasa dışı, ahlaksız ve endüstri tarafından tamamen reddedilen bir durumdur. Endüstri olarak sorumluluğu kabul ediyor ve bu ahlaksız ve yasadışı durumu sona erdirmek için daha fazla gayret göstereceğimizi ilan ediyoruz.” açıklamasında bulundu.