Avustralya Federal İşçi Partisi Gölge Hazine Bakanı Chris Bowen, rüşvet, yolsuzluk ve hükümetlerin özel ve merkez bankalarına müdahalesi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçen yıl Avustralya’nın G20 zirvesine ev sahipliği yaptığı 'Brisbane sonuç bildirgesinde' yolsuzluğa güçlü bir şekilde vurgunun yapıldığını hatırlatan Bowen, bu konun bundan böyle her zirvede gündeme geleceğini söyledi. Yolsuzluk yapanların halka ihanet içinde olduklarını belirten Bowan, bu kişilerin derhal istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Avustralya’daki G20 Zirvesi’nde diğer devlet başkanlarıyla birlikte yolsuzluk konularının geniş şekilde ele alındığını kaydeden Chris Bowen, bu yıl ise Kasım ayında Türkiye’nin dünya liderlerini ağırlayacağını hatırlattı. 17 ve 25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonuyla ilgili görüşlerini açıklayan Bowen şöyle konuştu: "Dünya devletleri yolsuzlukları, hükümetlerinden temizleyebildikleri ölçüde daha iyi bir dünyamız olur. Çünkü herhangi bir ülkedeki küçük bir yolsuzluk olayı bile diğer ülkeleri de olumsuz yönde etkiliyor. Zira dünya ülkeleri birlikte iş yapıyor, ticarete giriyor. Yani yolsuzluk çok kötü bir şey ve bu bütün ülkeler için geçerli."

YOLSUZLUK YAPAN, KENDİ HALKINA İHANET ETMİŞTİR

Rüşvet alan ve yolsuzluk yapan yöneticilerin kendi halkına ve toplumuna ihanet ettiğini vurgulayan Bowen, "Çok az bir miktar bile olsa, rüşvet ve yolsuzlukla elde ettiğiniz kazançla kendi halkınıza ve toplumunuza ihanet etmiş olursunuz. Onları hayal kırıklığına uğratmış olursunuz." dedi.

Böyle bir durum olduğunda derhal koltuğun terk edilmesi gerektiğinin altını çizen Bowen, rüşvet ve yolsuzluk miktarının önemli olmadığını şu sözlerle dile getirdi: "Miktar bir dolar da olsa, bir trilyon da olsa aynı şey. Rakamların büyüklüğünün ya da küçüklüğünün bir önemi yok. İşin özü şudur ki, yolsuzluk çok kötü bir şey."

Geçen yıl, Avustralya’nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaleti Başbakanı Barry O’Farrell'in 3 bin dolarlık bir hediye almasının tespit edilmesi üzerine görevinden istifa ettiğini hatırlatan Bakan Bowen, rüşvet veya yolsuzluk rakamının hiçbir öneminin olmadığını kaydetti.

YOLSUZLUK SORUNUNU TÜRK HALKI ÇÖZMELİ

Yolsuzluk problemiyle mutlaka herkesin mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Bowen, her ülkenin, yolsuzlukları kendi sınırları dâhilinde çözmesi gerektiğine işaret etti.

Yolsuzluğun öncelikli olarak o ülkenin devlet mekanizmaları ile ortadan kaldırılabileceğini belirten Gölge Hazine Bakanı her ülkenin kendi sınırları içinde problemleri çözebileceğini kaydetti.

Türkiye’deki problemin çözümünün Türk halkı tarafından bulunması gerektiğini belirten Bowen, "Yolsuzlukları o ülkenin insanları ve hükümetleri ortadan kaldırabilirler. Bu yönde teşvik edebilirsiniz, yardımcı olabilirsiniz, yol gösterebilirsiniz. Ama sonuçta her ülke, bu sorunla kendi liderliği vasıtasıyla başa çıkmak zorunda." dedi.

MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZ OLMASINDAN YANAYIZ

Dünyanın her ülkesinde merkez bankalarının bulunduğunu; ancak iktidarların politik kaygılardan dolayı bu bankalara müdahalesinin doğru olmadığının altını çizen Chris Bowen, "Merkez bankalarının varlığı önemli bir konu. Zira merkez bankaları, politik kaygılardan uzak bir şekilde, enflasyonu düşük tutmaya odaklanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Enflasyonun aşağıda tutulmasının önemine vurgu yapan Gölge Bakan, "Bunun için faizleri yüksek tutarak, enflasyonu aşağıda tutabilirler." tavsiyesinde bulundu. "Biz politikacılar olarak bu kararı merkez bankasına bırakıyoruz. Bu nedenle biz Avustralya Merkez Bankası’nın bağımsızlığından yanayız." diyen Bowen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Finans konusunda her ülkenin kendi sistemi var. Mesela, Avustralya 20 yıl öncesine kadar devlet bankaları vardı. Commonwealth Bankası devletindi. Ama şu anda devletin merkez bankasından başka sahip olduğu banka yok. Özel finans kurumları var. Asya ülkelerinde halen devletin sahip olduğu bankalar var. Bu ülkenin sistemine de bağlı bir durum. Ama ben özel bankacılık sisteminden yanayım."