Endonezya, idam edilmek üzere Nusakambangan adasındaki hapishaneye nakledilen iki Avustralyalı mahkumun ailelerine ziyaret izni verdi.

Myuran Sukumaran ve Andrew Chan, Bali 9’lusu isimli uyuşturucu çetesinin liderleri olarak 2006 yılında üzerilerindeki uyuşturucuyu Endonezya dışına çıkarmaya çalışırken tutuklandı ve idama mahkum edildi. Avustralyalı mahkumların yaptıkları en son af başvurusu da reddedilmişti. Avustralyalı mahkumlar uyuşturucu suçundan idama mahkum olan suçlularla birlikte kurşuna dizilerek idam edilmeyi bekliyor.

Yaşları 30’u bulan mahkumlar, 2006 yılından bu yana hapiste oldukları Endonezya’nın Bali Adası’ndaki hapishaneden idam edilmek üzere Jawa Adası yakınlarındaki küçük bir hapishane adası olan Nusakambangan Hapishanesi’ne nakledildiler. Avustralyalı yetkililer ise idamı önlemek için diplomatik bir kampanya yürütüyor.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, bugün yaptığı açıklamada Endonezya’nın egemenliğine ve sistemine saygı duyduklarını belirterek "Endonezya uzun vadeli olarak kendi çıkarlarına en uygun olanı yapması en doğru olandır." ifadelerini kullandı.

Öte yandan mahkumların yakınlarına ziyaret izni verildi. Andrew’ün kardeşi Michael Chan, "Andrew’ü göreceğimiz için sevinçliyiz. Görüşmeyeli birkaç gün oldu. Onu yeniden görüp kucaklamak istiyoruz." dedi. Diğer mahkum Myuran Sukumaran’ın kardeşi Chintu da annesi ve kız kardeşiyle birlikte Myuran’ı görmek için heyecanla beklediklerini ifade etti. Aile yakınları birkaç saatlik ziyaretten sonra adadan ayrılacak.

Aynı suçtan idam edilecek olan Fransız, Brezilyalı, Filipinli, Nijeryalı ve Ganalı mahkumlar da idam için adaya getirildi. Bu mahkumların ülkelerinden yapılan af başvuruları da diğerleri gibi reddedildi.

Avustralyalı mahkumlarla, Fransız mahkum Serge Atlaou ve Filipinli Mary Jane Fiesta idama karşı son bir başvuru daha yaptı. Ancak Endonezyalı yetkililer, mahkumların Endonezya devlet başkanının affından başka ümitleri olmadığını ısrarla belirtiyor.

Chan ve Sukumaran’ın avukatları, Endonezya Başkanı Joko Widodo’nun af isteğini reddetmesine karşı açılan davanın Perşembe günü sonuçlanacağını bildirdi.

Widodo, Endonezya’nın büyük bir uyuşturucu sorunu olduğunu söyleyerek, Avustralya, Brezilya ve Fransa tarafından istenen af taleplerini reddediyor. Bu arada bir önceki Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambany Yudhoyono da bir açıklama yaparak, mahkumların affedilmesine karşı olduğunu ifade etti.

Avustralya Başbakanı Abbott, Widodo ile yeni bir görüşme yapmanın şu ana kadar mümkün olmadığına dikkat çekerken, Canberra’daki diplomatların hala idam kararının iptal edilmesi için girişimlerde bulunduğu vurgulandı.