Avustralya’da Liberal Parti Milletvekili Craig Laundy, kendi partisindeki milletvekili aynı zamanda Avustralya Federal Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı olan Bronwyn Bishop hakkında çıkan yolsuzluk iddialarının araştırılması gerektiğini söyledi. "Bana her gittiğim yerde, hergün bu yolsuzluğu soruyorlar." diye konuşan Laundy, halkın kendi partilerine güvenmesi için Parlamento’da konu ile ilgili özel bir komisyon kurulmasını ve siyasilere ödenen seyahat giderlerinin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Avustralya’da muhalefet, gereksiz yere helikopterle seyahat ettiğini iddia ettiği Meclis Başkanı Bishop’u ağır şekilde eleştiriyor. Muhalefetteki İşçi Partisi, geçtiğimiz yıl, Liberal Parti’nin bir toplantısına gitmek için taksi yerine helikopter kullandığını belirttiği Bronwyn Bishop’u 'kendine tanınan hakları suistimal etmek ve vergi verenlerin parasını israf etmek' suçuyla polise şikayet etti ve olayın araştırılmasını talep etti. Avustralya Federal Polis yetkilileri ise olayın araştırılması için Finans Departmanı’na başvurdu.

Öte yandan, Meclis Başkanı Bishop ile aynı partide bulunan Liberal Parti Milletvekili Craig Laundy de Parlamento’da özel bir komisyon kurulması ve siyasilere ödenen seyahat giderlerinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Milletvekili Laundy, "Bayan Bishop’un seyahat harcamaları konusundaki suçlamalar, Parlamento'daki bütün Liberal Partili milletvekillerinin eleştirilmesine neden oluyor. Son 10 gündür, gittiğim her yerde bu nedenle eleştirilere hedef oluyorum. Bu çok bunaltıcı bir durum. Bu yolsuzluk iddiaları nedeniyle halk bizi sorguluyor. Bana her gittiğim yerde, hergün bu yolsuzluğu soruyorlar." dedi.

Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Batı Sydney Bölgesi Liberal Parti ilk dönem milletvekili olan Craig Laundy, gerekli olmadıkça sadece taksi kullandığını ve uçaklarda ekonomi sınıfı dışında seyahat etmediğini açıkladı.

"SORUŞTURMA KOMİSYONU, HER ZAMAN MİLLETVEKİLLERİNİ KONTROL ETMELİ"

Bu arada Laundy’nin milletvekili harcamaları için meclis soruşturma komisyonu kurulması çağrısı Yeşiller Partisi ve Senato üyesi milletvekillerinden de destek buldu. Laundy, "Eğer halkın bize olan güvenini yeniden inşa etmek istiyorsak, milletvekillerinin kendilerine tanınan harcama yetki ve limitlerini nasıl ve ne şekilde kullandıklarının denetlenmesi ve gözden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu denetlemenin sadece halkın güvenini kazanmak için değil, her zaman yapılması gerekiyor." dedi.

Meclis Başkanı ile aynı partide olan bir diğer siyasetçi Federal Finans Bakanı Mathias Cormann da her şeye rağmen Bronwyn Bishop’un yaptığı harcamaların soruşturulmasının gerekli olduğunu söyledi.

Cumartesi günü yayınlanan gazetelerde olayla ilgili soruları cevaplayan Finans Departmanı Sekreteri Jane Halton ise Meclis’in kadın başkanına yönlendirilen suçlamanın cinsiyet ayrımcılığı içerdiğini belirtti ve "Eğer bu olayda suçu işleyen kişi bir erkek olsaydı, bu kadar tepki toplamazdı." yorumunda bulundu.

İşçi Partisi Milletvekili Pat Conroy ise Halton’un sözlerini, davanın detaylarını ve soruşturmanın sonuçlarını almadan karar vermekle eleştirdi. Conroy "Finans departmanı sekreterinin daha dava detaylarını almadan karar vermiş olması endişe verici bir durum. Ayrıca bu soruşturma Avustralya Federal Polisi tarafından yapılan taleple yapılıyor." ifadelerini kullandı.