Avustralya'da, Türk yardım kuruluşu Australian Relief Organisation (ARO) tarafından gerçekleştirilen iftar programına Yeni Güney Galler (NSW) Eyaleti'nde İşçi Partisi Lideri Luke Foley başta olmak üzere birçok milletvekili katıldı. İşçi Partisi Lideri Foley, Türklerin kurduğu yardım kuruluşunun faaliyetlerini takdir ettiğini belirtirken Avustralyalı siyasetçilerden Federal Milletvekili Laurie Ferguson, NSW Eyaleti Liverpool Milletvekili Paul Lynch ve Lakemba bölgesi Milletvekili Jihad Dib ise ARO'nun ülkedeki çok büyük bir boşluğu doldurduğunu ifade etti.

Avustralya'da Türklerin kurduğu yardım kuruluşu ARO'nun düzenlediği iftar programı, ülkedeki resmi ve sivil kurumların yanı sıra Avustralyalı ve etnik toplum temsilcileri tarafından da büyük ilgiyle karşılandı. Programa toplumunun farklı kesimlerinden 450’den fazla seçkin misafir katıldı.

ARO Başkanı Ahmet Aydoğan yaptığı açılış konuşmasında, yardım kuruluşunun faaliyetlerinden bahsetti. Aydoğan, dünyada felaket yaşandığı bölgelere yardım ettiklerini ve birçok ülkeden yardım talebi aldıklarını ifade etti. ARO Genel Koordinatörü Cihan Tümen de gönüllü çalışanların katkılarıyla yaşlıların ziyaret edildiğini, zekat-sadaka kampanyaları düzenlendiğini ve özürlülere yönelik çalışmalar yapıldığını aktardı.

"RAMAZAN BİR AY; ANCAK, TÜRKLER 12 AY BOYUNCA YARDIM ÇALIŞMALARI YAPIYOR"

Avustralya'nın Yeni Güney Galler (NSW) Eyaleti'nde İşçi Partisi Lideri Luke Foley iftar programında yaptığı konuşmada, ARO’nun çalışmalarını büyük bir takdirle takip ettiğini belirtti. Foley, merkezi kendi seçim bölgesi ve Türk toplumumun yoğun yaşadığı Auburn’da bulunan ARO’nun, ülkeye göçmen olarak gelen Türkler tarafından kurulmuş olmasının önemli bir mesaj olduğunu iletti.

İş Partisi Lideri Foley sözlerine şöyle devam etti: "ARO Avustralya’da, dünyanın hemen her köşesinden insanların yaşadığı Auburn toplumunun içinden çıktı. Bu insanlar birbirlerine güzel bakıyor. Böyle bir dönemde ARO’nun düzenlediği bu iftar programı çok güzel bir girişim. Ramazan ayında Müslümanların yardımları teşvik ediliyor. Ramazan bir ay; ancak ARO yılın 12 ayı boyunca bu güzel yardım ve bağış çalışmalarına aralıksız devam ediyor." dedi.

YARDIM KURUMU, AVUSTRALYA'DA VE DÜNYADA HARİKA İŞLER YAPIYOR

ARO’nun Avustralya'da ve değişik ülkelerde yaptığı yardım çalışmalarını öven İşçi Partisi Lideri Foley, "Toplumumuz içinde yaşlıların evlerini, hastaneleri ziyaret ediyorlar. Ya da uluslararası çapta Asya’da Afrika’da zorda kalmış ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunuyorlar. Bu kurum gerek Avustralya gerekse yurt dışında, kadın erkek bütün kardeşlerimiz için harika çalışmalar yapıyor. İşte bu yüzden burada sizlerle olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Şu anda kalbim sevinçle dolu.” ifadelerini kullandı.

ARO’nun çalışmalarındaki temel mesajının 'insanlığın kardeşliği' olarak tanımlayan Luke Foley sözlerini şöyle tamamladı: “Buradaki gerçek mesaj şu; bizler, hepimiz kardeşiz ve birbirimizin yardımına koşmalıyız. Bu anlamda ARO gerek Avustralya gerekse Avustralya dışındaki dünya ülkelerinde gönüllü insanlarla yardım çalışmaları yapıyor. ARO bunları yaparken, geniş kaynaklara ya da hükümet desteğine sahip değil. Çalışmalar, çok sayıda gönüllü insanın gayreti ve bağışlarıyla yürüyor."

"KURUM, İSLAM'IN AVUSTRALYA'DAKİ İMAJINI DÜZELTİYOR"

Avustralya Federal Milletvekili Laurie Ferguson ise Avustralya ve Batı dünyasında televizyon ve internet ortamlarında İslam adına çok büyük yanlışların sergilendiğini belirtti. İslam'ın Avustralya'daki imajı açısından Türklerin yardım kurumunun çok önemli olduğunun altını çizen Ferguson şunları söyledi: "İslam hakkında çok yanlışlıkların sergilendiği bir dönemde, Müslümanların helal gıda anlayışları hakkında yanlış yorumların yapıldığı, toplum tarafından bilinmediği, televizyonlarda İslam adına birilerinin kafalarının kesilmesinin gösterildiği bir dönemde, İslamın Avustralya’daki imajını düzelten bu tür çalışmaların büyük bir önemi var. Bu yüzden toplumun tamamını içine alan yardım çalışmalarıyla ARO gibi organizasyonlar İslamın imajı açısından çok kıymetli kurumlar."

Programdakilerin Ramazan ayını kutlayan milletvekili Ferguson "Benim de bu işin bir parçası olmamı sağladığınız için teşekkür ediyorum.” dedi.

NSW Eyalet Milletvekili Paul Lynch ise ARO’nun yardım çalışmalarının başarılı olmasını, kurumsal temelli, istikrarlı, uzun vadeli ve organize bir şekilde yapılmasına bağladı. Lynch sözlerine şöyle devam etti: "İşte bu özellikler gelişen ve büyüyen bir toplumun işaretidir. Üstelik sadece belirli bir grup insan için değil her kesimden insanlara yardım için çalışıyorlar. Bu toplumun gücünün ve bu insanların çokkültürlü Avustralya’da üstlendikleri önemli rolün göstergesidir. Ramazanınız mübarek olsun."

İftar programındaki bir diğer konuşmacı Arap asıllı NSW Eyalet Milletvekili Jihat Dib de, Türk gönüllülerin çalışmalarını, 'gerçek bir nimet' olarak tanımladı. Yapılan çalışmaları 'harika girişimler' sözüyle anlatan Dib, "ARO'nun gerek Avustralya içinde gerekse uluslararası çapta yaptığı çalışmalara gördüm. Çok güzel yardım işler yapıyorlar." dedi.

Sponsorlara ve katılımcılara çeşitli plaketler ve ödüller sunulması ve Burmalı Müslümanlara yardım çekinin verilmesinin ardından toplu fotoğraflar çektirilmesiyle program sona erdi.