Avustralya’nın Victoria Eyaleti Küçük İşletmeler ve Ticaret Bakanı Türk asıllı Adem Kubilay Somyürek, agresif tavırlar sergilediği iddiasıyla görevinden alındı. Somyürek’i görevden alan Victoria Eyalet Başbakanı Daniel Andrews, yaptığı açıklamada, “ Somyürek'in çalışma arkadaşlarına karşı tehdit edici tavırları rahatsızlık verici bir durum oluşturuyor. Bu nedenle Bakan Somyürek görevinden alındı. Konuyla ilgili detaylı bir soruşturma yapılacak. Bu soruşturmanın bir kaç haftada tamamlanacağının ümit ediyorum.” dedi.

Bu arada Somyürek, kendisine karşı yapılan suçlamaları reddetti. Çalışma arkadaşlarına karşı agresiflik suçlamasına karşı yazılı bir açıklama yapan Somyürek, “Bugün itibarıyla, kabine sekretesi Chris Eccles tarafından yapılacak olan soruşturma tamamlanana kadar resmi görevimden ayrılmış bulunuyorum. Hakkımda yapılan son suçlamaların ardından acil bir şekilde bu konunun soruşturulmasını istedim. Bu suçlamaların hepsi temelsizdir ve gerçek değildir. Bu nedenle yapılacak olan soruşturmayı doğru ve ismimi temizleyecek bir fırsat olarak görüyorum.” dedi.

Şikayetin Somyürek’in personel şefi tarafından Başbakan Andrews’a yapıldığı ifade edildi. Andrews, “Somyürek’in personel şefi Perşembe günü ofisime gelerek Bakanın tavırları hakkındaki endişelerini dile getirdi. Bunun arkasından, Kabine Sekreterliği’ne resmi bir şikayet başvurusu yapıldı. Konuyla ilgili olarak Başbakanılık binasında bakanla bir görüşme yaptım.” dedi.

Başbakan Dainel Andrews, Bakan Somyürek’in durumu açıklığa kavuşana kadar, Küçük İşletmeler ve Ticaret Bakanlığı görevini kendisinin üstleneceğini ifade etti. Başbakan ayrıca, Somyürek’in yanında çalışan birden fazla personele karşı sergilediği agresif tavırların söz konusu olduğunu ve bunların hepsinin ayrı ayrı soruşturulacağını belirtti.

Başbakan Andrews, “Suçlamalar Bakan’ın agresif tavırları nedeniyle, personel şefi bayanın kendini güvende hissetmediği şeklindedir. Şimdilik daha fazla detaya girmek istemiyorum. Konuyu vakit kaybetmeden ele aldığımızı da belirtmek istiyorum.” dedi.

Söz konusu şikayeti dile getiren Personel şefinin, Başbakan ile konuşmanın dışında Victoria Eyalet Polisi’ne de ayrı bir şikayette bulunduğu belirtiliyor.

Adem Somyürek 2002 yılından bu yana Victoria Eyalet Parlamentosu’nda milletvekilliği yapıyor. Somyürek İşçi Partisi’nin geçen yıl iktidara gelmesinin ardından da Küçük İşletmeler ve Ticaret Bakanlığı görevine getirilmişti.