Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü nedeniyle Avustralya’nın birçok yerinde özel programlar düzenleniyor. Yeni Güney Galler Eyaleti Oberon şehrinde düzenlenen Anzak törenlerine bu yıl Türkler de katıldı. Şehir halkının büyük önem verdiği Anzak törenlerinde Türkler ve Avustralyalılar birlikte yürüyüş yaptı. Tören boyunca Türk bayraklarıyla yürüyen Türkler, Avustralyalılardan büyük bir ilgi gördü.

Sydney’e yaklaşık 3 saatlik mesafedeki Oberon’da bütün şehir halkının katıldığı yürüyüşler sırasında kasaba sakinlerine ait olan tank, özel askeri araçlar ve o döneme ait otomobiller sergilendi. Düzenlenen Anzak törenlerinde, savaş yıllarına ait Avustralya askeri üniformaları, hemşire kıyafetleri ve o döneme ait kadın ve erkek kostümleri de sergilendi.

Törene katılan Avustralya Atatürk Merkezi Başkanı Fevzi Özdemir, vatandaşların gösterdiği ilgiden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, "Bizi burada çok sıcak karşıladılar. Gördüğünüz gibi hiç tanımadığımız insanlar çok güzel ilgi gösterdiler. Ben çok duygulandım. İnşallah bundan sonra savaşlar olmasın." diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Törenlere Avustralyalı hemşire üniforması ile katılan Wiki Stawell, ise törenlere katıldıkları kıyafetleri kendilerinin hazırladığını veya satın aldıklarını belirtti. Avustralya’nın farklı yerlerinde yapılan Anzak törenlerine her yıl katıldıklarını belirten Stawel, "Üzerimizdeki üniforma ve kıyafetler kendi çabalarımızın ürünü." dedi.

Türklerin törenlerde kendileriyle birlikte yürümesinden onur duyduğunu belirten Wiki, "Gelibolu’da askerlerimize karşı sergilediğiniz tavrınız için teşekkür ediyoruz. Orada yaptıklarınız harika şeylerdi. Askerlerimize gösterilen muamele çok etkileyici." dedi.

Avustralyalı asker kıyafeti giyen Ian isimli gönüllü ise canlı örnekler sunarak ülke tarihi konusunda yeni nesilleri eğittiklerini belirterek, “Biz burada tarihi canlandırarak, bir çeşit eğitici faaliyette buluyoruz. Gösteriler yapıyoruz. Eski silah, üniforma, kostüm, askeri araçlar sergiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Anzak törenlerinde amaçlarının savaşı yüceltmek değil, hayatlarını feda eden insanları anmak olduğunu vurgulayan Ian, düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Biz savaşı iyi bir şey olarak anmıyoruz; ama burada savaşa giden insanlarımızı anıyoruz. Bu yüzden Avustralya’da Kemal Atatürk’ün sözlerine büyük bir önem veriyoruz. Atatürk’ün, 'Sizin çocuklarınız artık bizim de çocuklarımız oldu.' demesi çok etkileyici. Biz insanlarımıza 'o insanları analım ama savaşmayalım, sorunları çözmeye çalışalım.' diyoruz. Bu bizim için çok önemli." dedi.

Yürüyüş sonrasında Türkler ve Avustralyalılar birbirleriyle kaynaşma ve tanışma imkanı buldu. Anzak askeri kıyafetindeki Avustralyalılar, Türklerle el sıkışarak iki ülke insanı arasında Çanakkale Savaşları'nda oluşan karşılıklı dostluk ve saygıya bir kere daha atıfta bulundu.