Erken seçim arefesinde olan Türkiye’deki siyasi gelişmeler Avrupa medyasında geniş bir şekilde yer almaya devam ediyor. Avusturya'nın saygın gazetelerinden Der Standard’ta yayımlanan ‘Türkiye’de siyasi kriz: Yavaş çekimde darbe’ başlıklı yorum yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan 18. Brumaire darbesini yapan Napolyon’a benzetildi. Yazıda, "İktidarda uzun yıllar geçirdikten sonra kibir ve kendini olduğundan değerli görme hissine kapılan pek çok otokratik ruhta olduğu gibi Tayyip Erdoğan da 18. Brumaire hevesine düştü." denildi.

18. Brumaire tarihte Napolyon’un 9 Kasım 1979’da Fransa’da siyasi boşluk oluşturarak kendini Birinci Konsülü ve tek hakimi ilan ettiği darbe olarak biliniyor.

Markus Bernath imzalı yazıda "Fransa’da 9 Kasım 1799 öncesinde yaşananlarla Türkiye’nin şu an yaşadığı ‘yavaş çekim darbe’ benzerlik göstermiyor değil." ifadelerine yer verildi.

Hükümet kurma görevini iade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘genel valisi’ olarak tanımlayan Bernath "Demokrasilerde ikinci en güçlü partiye verilmesi gereken görev verilmeyecek. Erdoğan vatandaşlarına siyasi sistemin değiştiğini söyledi. Anayasanın yeni duruma göre şekillenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı..

Makalede, şu ifadelere yer verildi: "Yeni mecliste Erdoğan’ın istediği Napolyon anayasasını çıkaracak çoğunluğa sahip olması için partisi AKP’nin mümkün olduğunca fazla oy alması gerekiyor. Ama bu garanti değil. Türklerin karar vermesi gerekecek; Lira’nın değer kaybı ve Kürtlerle savaşın arkasında karanlık güçler mi, yoksa Erdoğan’ın kendisi mi var?’’