Avusturya Federal Meclisi’nde bugün yapılan oturumda 1915 olaylarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Meclis Başkanı Doris Bures altı parti tarafından hazırlanan ve Ermenilere yapılanları ‘soykırım’ olarak tanımlayan ortak açıklama metnine atıfta bulundu.

1915 olaylarına ilişkin Avusturya Meclisi’nde temsil edilen altı partinin grup başkanlarının imzalarıyla ‘soykırım’ tanımlaması içeren bir bildiri yayımlaması, Avusturya’daki Türk sivil toplum kuruluşları tarafından günlük gazetelere verilen bir ilanla protesto edildi.

Mecliste temsil eden tüm partilerin imzası olan metinde Aramiler, Asuriler, Keldaniler, Pontus Rumları gibi Hristiyan toplulukların ölümlerine de vurgu yapılarak, "Yaşanan korkunç olayları soykırım olarak tanımlamak Avusturya’nın üzerine düşen bir sorumluluktur. Osmanlı İmparatorluğu’nun devamı olan Türkiye, tarihinin karanlık ve acılarla dolu bu bölümüyle yüzleşmeli ve Ermenilere karşı işlenen bu suçu soykırım olarak tanımalıdır." ifadelerine yer verilmişti.

Avusturya’da faaliyet gösteren Türk dernekleri günlük gazetelere verdikleri tam sayfa ilanda mecliste temsil edilen partilerin açıklamalarından duydukları üzüntüyü belirterek ilan metninde ‘tarihi gerçekler çarpıtılmış ve tarih politika malzemesi olarak kullanılmıştır’ ifadelerine yer verdiler.

Türk derneklerinin ilanla yaptığı açıklamaya düzenlenen ortak bir basın toplantısı ile cevap veren siyasi parti temsilcileri, niyetlerinin kimseyi üzmek olmadığını ifade etti. Sosyal Demokrat Parti Grup Başkanı Andreas Schieder, "Mesele birisini üzmek değil. Yaşananların, isimleriyle anılması gerekiyor. Türk tarafı ile birçok kez görüşmelerde bulunduk. Ancak yaşananların adlandırılması bir görüşmeyle engellenebilecek bir durum değil." şeklinde konuştu.

Avusturya Halk Partisi Grup Başkanı Reinhold Lopatka Türk tarafından hassasiyetlerini ‘çok çok ciddiye’ aldıklarını ifade ettiğini belirterek, "Açıklamamız Avusturya’daki Türklere ya da Türkiye’ye karşı bir provokasyon değildir. Soykırım gibi görünen bir şeyi bu şekilde tanımlamaktan ibarettir. Türk büyükelçisi ile yaptığım görüşmeler sonrası daha umutluyum." ifadelerine yer verdi.