Anayasa Mahkemesi'nin, dershaneleri kapatan kanunu iptal etmesi dünya basınında da yankı buldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin internet sitesi haberi, "Türk mahkemesi 'Gülen okulları'nın kapatılması kanununu geri çevirdi" başlığıyla verdi. Haberin içeriğinde bu kurumların 'dershaneler' olduğuna dair doğru bilgi verildi fakat yasak kararının sadece Gülen Hareketi ile ilişkilendirilen okullara dair olduğu algısı aktarıldı. Haberde, toplamda milyonlarca öğrencinin üniversite ya da liselere giriş sınavlarına hazırlanmak için bu dershanelere devam ettiği vurgulandı.

The Guardian ise "Türk mahkemesi, Erdoğan'ın, düşmanına ait okulları kapatmasını reddetti" başlığını kullandığı haberinde, "özel hazırlık okullarının (dershanelerinin) en azından dörtte birinin, sürgün edilen düşmanı Fethullah Gülen hareketi tarafından işletildiğini" yazdı.

Haberde, Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde dershanelerin kapatılmasını 'eğitim reformu' olarak gösterdiği fakat bu hamlenin Gülen Hareketi'ne karşı başlattığı savaş kapsamında görüldüğü ifade edildi.

Haber ajansı AP ise Anayasa Mahkemesi'nin kararını, "hükümetin, kendisinin istikrarını bozma girişiminde bulunmakla suçladığı gruba karşı yürüttüğü savaşa darbe" diye nitelendirdi.

Reuters ise Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğimiz yıl da Twitter'a getirilen yasağı iptal ederek Erdoğan'ı kızdırdığın hatırlattı.