Azerbaycan'da halk, Türkiye ile aynı 1 Kasım'da genel seçimler için sandık başına gidecek. 5. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için halk, ülkede bütün hazırlıklar tamamlandı. Azerbaycan'da seçim yasasına göre ülkede 5 yılda bir Kasım ayının ilk pazar günü halk sandık başına gidiyor. Seçime yaklaşırken çalışmalarını hızlandıran Azerbaycan Yüksek Seçim Kurulu(YSK), seçmenleri haberlerle, programlarla, duyurularla bilgilendiriyor.

125 SANDALYE İÇİN 1246 ADAY

Ülkede milletvekili aday başvuruları 29 Ağustos'ta başladı. Ülke genelinde seçim belgelerini eline alan bağımsızlar ve parti adayları kayıt için YSK'ya koştu. Seçim listesini hazırlayarak açıklayan ilk parti ise mevcut iktidar partisi Yeni Azerbaycan Partisi(YAP) oldu. Ülkede 5. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için adaylar mecliste bulunan 125 sandalye için yarışıyor. YSK, 13 Ekim itibariyle 1246 milletvekilinin adaylık başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Adayların 25 siyasi partiden ve bağımsızlardan oluştuğu belirtildi.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR SEÇİMİ İZLEYECEK

Yerli ve yabancı gözlemcilere kapılarını açan YSK'da, bugüne kadar 19 uluslararası kuruluştan 222 gözlemci kayıt yaptırdı. Bununla birlikte seçimde 20 'den fazla ülkeden yüzlerce gözlemcinin de geleceği bildirildi. YSK'dan yapılan açıklamada ise bugün itibariyle toplamda 37 bin gözlemci kayıt yaptırdı. Basın mensuplarına da kolaylık sağlanan Azerbaycan'da yerli gazeteciler için basın kartıyla seçim sürecini izleme fırsatı veriliyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı Ali Hasanov yaptığı bir konuşmasında yerli basın mensuplarının basın kartlarını göstererek seçim sürecini izleyebileceğini duyurdu.

SEÇİM KAMPANYASI BAŞLADI

Bu arada Azerbaycan'da milletvekili seçim kampanyasına 9 Ekim'de start verildi. Ülkede seçim kampanyası oy verme işlemine 24 saat kala 31 Ekim sabah 08.00'a kadar sürecek.
1 Kasım'da yapılacak genel seçim için 5 milyon 344 bin 431 seçmenin oy vermesi bekleniyor.