Azerbaycan’da anayasa değişikliği konusunda referandum için Azerbaycan halkı sandık başına gitti.
Anayasanın 23 maddesinde değişiklik yapılması ve anayasaya 6 yeni maddenin eklenmesi için gerçekleştirilen referandumda oy kullanma işlemi başladı. Yaklaşık 5 milyon 260 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, Bakü ve diğer illerde kurulan 5 bin 627 sandıkta oy kullanılıyor. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları için 38 noktada seçim merkezleri kuruldu. Merkezi Seçim Komitesi saat 10.00 itibarıyla oylamaya seçmenlerin yüzde 12,9’unun katılarak 680 bin 438 oy kullanıldığını açıkladı. Bugün sabah yerel saatle 08.00’da başlayan oylama 19.00’da sona erecek.
Seçim merkezlerinin birçoğu kameralarla donatılırken halk oylamasını 117’si uluslararası gözlemci olmak üzere toplam 53 bin gözlemci denetliyor. Gözlemci olarak Bakü’de bulunan AK Parti Milletvekili Haluk İpek, “Oy kullanma işlemi düzenli bir şekilde yıllardır bu şekilde yürüyor. Saat şu anda 11 civarı oyların yüzde 35’i kullanılmış. Ciddi değişiklikler var. Bu değişikliklerle ilgili ne şekilde oy kullanacaklar, Azerbaycan halkının kendi takdirindedir. İnşallah Azerbaycan halkı için, Azerbaycan için hayırlı olur. Biz her geldiğimizde seçilerde, referandumlarda demokrasi standardının Azerbaycan’da yükseldiğini görüyoruz. Biz şu anda gözlemlerimizi yapıyoruz. Sandık sayılırken, öğleden sonra yine sandıklara bakacağız. Akşamda sandıklar açıldığında gözlemleyeceğiz. Hayırlısı olur inşallah” dedi.
Oy kullandıktan sonra düşüncelerini söyleyen Azerbaycan vatandaşı Nasip Ahmedov, “Oy işlemi demokratik bir şekilde yapılıyor. Kendim oy verdim ve inşallah halkım için hayırlı olur” diye konuştu. Anar Ağayev isimli vatandaş, “Her bir vatandaş gelip değişiklik yapılması istenilen maddelere bakarak oy veriyor. Bende bir vatandaş olarak oyumu kullandım. Azerbaycan için hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Aynur Rahimova ise, “Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşı olarak herkesi seçimlere oy kullanmaya çağırıyorum. Halkımız için hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev oy kullandı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva da anayasa değişikliği için referandumda oy kullandı. Cumhurbaşkanı Aliyev seçim merkezine geldi, oy pusulası alarak kabineye girdi ve sonra pusulayı sandığa attı. Daha sonra eşi Mehriban Aliyeva ve aile üyeleri oy kullandı.
Yapılacak değişiklikler ve eklemeler
Anayasaya değişikliğiyle, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkartılması, cumhurbaşkanı seçilme yaşındaki "en az 35 yaş" kısıtlamasının kaldırılması, cumhurbaşkanına erken cumhurbaşkanlığı seçimi ilan etme yetkisinin verilmesi öngörülüyor. Değişiklikler arasında "cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı" ve "cumhurbaşkanı yardımcıları" makamları da oluşturulacak. Bu makamlara atamalar ve görevden almalar cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı dokunulmazlık hakkına sahip olacak. Cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda tüm yetkileri birinci yardımcısına geçecek.
Değişikliklerle, anayasanın Mülkiyet Hukuku bölmesine, "özel mülkiyet sosyal sorumluluk gerektirir" ve "sosyal adalet ve toprakların verimli kullanılması amacıyla toprak mülkiyeti hukuku kanunla kısıtlanabilir" maddeleri ilave edilecek.