Resmi ziyaret için Bulgaristan'da bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliev, mevkidaşı Rosen Plevneliev tarafından resmi törenle karşılandı.

Aliyev'e Sofya ziyaretinde Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Enerji Bakanı Natiq Aliyev, Kominikasyon ve Yüksek Teknoloji Bakanı Ali Abbazov refakat ediyor.

Meçhul Asker anıtına da çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Aliyev, Plevneliev ile stratejik ortaklık anlaşmasına imza attı.

Görüşmede iki ülke arasında enerji, ilaç sanayi, tarım ve gıda, altyapı ve turizm alanında ilişkilere değinildi. Plevneliev, Azerbaycan'ın sadece Bulgaristan'ın değil tüm AB için enerji çeşitliliği adına kilit partner olduğunu ifade etti. Azerbaycan'la yıllık 1 milyar metreküplük doğalgaz tedarik anlaşmasını genişletmeye hazır olduklarını belirten Plevneliev, Azeri yatırımcılarına seslenerek Bulgaristan'da konut ve gaz depolama alanlarında somut projelere imza atabileceklerini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Karadeniz ve Hazar Denizi'nde işbirliğinin derinleşmesi ve ilişkilerde öngörülebilirlik oluşmasını temenni etti. Aliyev, Asya ile Avrupa arasında demiryolu inşasıyla ekonomik ilişkilerin mesafe kat edeceğini açıkladı.

İlham Aliyev, delegasyon görüşmeleri esnasında Plevneliev tarafından koluna takılan ve mart ayı geldiğinde Bulgaristan'da sağlık ve bereket için taşınan 'Marteniçka'yı gösterdi.

Aliyev daha sonra Başbakan Boyko Borisov ile bir araya geldi.