Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçiliği , Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Çanakkale Savaşı'nın 100’üncü yılı münasebetiyle resepsiyonu verdi.
Azerbaycan'ın Kiev Büyükelçiliği bünyesinde gerçekleşen etkinliğe; Ukaryan'daki Azerbaycan ve Türkiye sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve iki ülke diplomatları katıldı. Resepsiyon kapsamında “Diriliş Çanakkale 1915” eserinden uyarlanan Çanakkale 1915 filmi seyredildi.

Azerbaycan'ın Kiev Büyükelçisi Eynullah Medetli katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, “Çanakkale sadece Türkiye’nin değil, bütün Türk dünyasının zaferidir. Bildiğim kadarıyla Çanakkale’de 3 bin kadar Azerbaycanlı şehit bulunuyor.” dedi. Medetli, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in Türkiye'de düzenlenecek Çanakkale'nin 100. yıl törenine katıldığını bildirdi.

“TARİHİMİZ ZİNCİR GİBİ BİRBİRİNE BAĞLIDIR”

Medetli; “Tarihimiz bir zincir halkaları gibi birbirine bağlıdır. Birinci dünya savaşında Çanakkale gibi zaferler olmasaydı, Osmanlı Devleti öyle bir parçalanacaktı ki onun içerisinden Türkiye de çıkamayacaktı ve neticede Türk ordusu da olmayacaktı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin 1918’de yardımına koşan Nuri Paşa da olmayacaktı. Bakü de düşman işgalinden kurtulamayacaktı. Eğer Azerbaycan Halk Cumhuriyeti olmasaydı 1920’de Bolşevikler Kafkasları istila ettiği zaman Azerbaycan Devleti de o devletin terkibinde olmayacaktı.” şeklinde konuştu.

“İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR”
Soykırım iddialarını da sert bir dille eleştiren Medetli şunları söyledi; “Eminim ki biz; Azerbaycan-Türkiye, inkişaf edeceğiz, gelişeceğiz, gücümüzü daha da artıracağız. Düşmanlarımız tabii ki bunu görüp bizi karalıyorlar. Bugünlerde Ermeniler güpegündüz özlerinden uydurdukları, uyduruk soykırımın 100’üncü yılını çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Bu ülkede de komşu ülkelerde de onların halkları var bilirsiniz ama it ürür kervan yürür.”