Meslek eğitimi okullarında öğretmen eksikliği yaşandığını söyleyen Almanya Federal Eğitim Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka, üç yıllık üniversite eğitimini tamamlayıp Bachelor diplomasını alanlara meslek okullarında(Berufsschule) öğretmenlik imkânı getirileceğini ifade etti. Birçok okulda göçmen kökenli öğrenci oranının ise yüzde 50’yi geçtiğini söyledi. Federal Eğitimi ve Bilim Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka, Almanya’da meslek eğitimi veren işletmelerin öğrenci bulamamasının önemli bir sorun olduğunu söyledi.

‘Dual meslek eğitimi’ olarak adlandırılan hem okulda hem de işletmede yürütülen sistemde öğrenci bulma sıkıntısı olduğuna dikkati çeken Bakan Wanka, diğer bir sorunun da meslek eğitimi okullarda öğretmen eksikliği olduğuna dikkati çekti. Prof. Wanka, üç yıllık yüksekokul eğitimi sonrası Bachelor diplomasi alanların meslek eğitim okullarında öğretmen olabileceklerini söyledi.

Berlin’de düzenlenen “Öğretmenlik mesleğinin geleceği ve zorlukları“ konulu sempozyumda konuşan Prof. Wanka, “Meslek eğitimi veren okullarda (Berufsschule) öğretmen bulma sıkıntısı yaşanıyor. Bu açığı gidermek için Bachelor mezunlarına öğretmenlik yolu açılacak. Önümüzdeki dönem Münih Teknik Üniversitesi’nde model bir proje başlayacak. Bachelor mezunlarının meslek okullarında öğretmenlik yapmaları için master bölümü açılacak. Bir taraftan pedagojik eğitimlerini tamamlarken diğer taraftan öğretmenlik stajlarını yapacaklar. Master eğitimine stajında eklenmesiyle vakit kaybetmemiş olacaklar. Buradan mezun olup meslek eğitimi okullarında öğretmenliğe başlayanlar kesinlikle ikinci sınıf öğretmen muamelesi görmeyecekler. Diğer öğretmenlerden haklar olarak fark olmayacak. Önümüzdeki günlerde bu konuda daha fazla çalışma yapılacak.” dedi.

BİRÇOK OKULDA ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 50’DEN FAZLASI GÖÇMEN KÖKENLİ

Öğretmenliğin çok değerli bir meslek olduğunu ve her gün ülke genelinde 800 binden fazla öğretmenin eğitime katkı verdiğini söyleyen Eğitim Bakanı Wanka, öğretmenlerin öğrencileriyle empati yapmalarını tavsiye etti. “Yaşım epey var ama hala öğrencilik yıllarımı hatırladığımda bazı öğretmenlerimi teşekkür hissi ile anıyorum. Öğretmenler öğrencilerinin hafızalarında güzellikler ile kalmalı.” dedi.

Öğretmenlerin göçmen öğrencilere destek vermesini isteyen Bakan Wanka, “Bazı okullarda göçmen kökenli öğrenci oranı yüzde 50’den fazla. Öğretmenlerimiz sınıflardaki çoğulculuğa hazırlamalı.” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlerin gelecek nesiller için sorumluluk alan kişiler olduğunu söyleyen Yüksekokullar Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Holger Burchart, eğitimde başarının öğretmenlik mesleğinin değerinin iyi anlaşılması ve iyi bir öğretmenlik eğitiminin önemli rol oynadığını kaydetti.